„Vinete la grătar umplute cu brânză”, rețeta zilei de 1 februarie 2025 este o rețetă pe care bunica mea o gătea frecvent în zilele când temperatura era mai ridicată decât normalul perioadei.
Am ales și astăzi să pregătesc rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Vinete la grătar umplute cu brânză” avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 400 g vinete (2 vinete mai mari) – cost estimativ 4 lei
- 500 g brânză telemea de vacă (brânză fărâmată pentru plăcintă, care se cumpără de la producătorii români, cu un preț mult mai mic de la raionul de lactate din piață) – cost estimativ 10 lei/500 g (un kilogram costă 20 lei)
- 1 chită ceapă verde – cost estimativ 1 leu
- 1 legătură mărar – cost estimativ -1 leu
- 1 salată verde mică – cost estimativ – 1,5 lei
- 250 ml ulei, 4 roșii cherry – cost estimativ 2,5 lei
Mod de preparare:
Curățăm legumele (vinetele, roșiile, ceapa verde) și verdeața (salata verde, mărarul). Spălăm bine legumele și verdeața având grijă la salata verde să spălăm bine fiecare frunză în parte pentru a îndepărta particulele de praf și pământ.
Tăiem fiecare din cele două vinete pe jumătate. Vom obține patru jumătăți de vinete, lăsându-le la zvântat.
Tăiem cele patru roșii cherry pe jumătate, rezultând 8 bucăți de roșii cherry. Tăiem rondele ceapa verde. Tocăm mărunt jumătate din chita de mărar. Cealaltă jumătate o păstrăm pentru ornat.
După ce s-au zvântat cele patru jumătăți de vinete, le ungem cu ulei pe ambele părți. Presărăm un praf de sare, un praf de piper negru măcinat și le punem pe o tigaie încinsă în prealabil să se prăjească. Le prăjim 3 minute pe fiecare parte.
După ce s-au prăjit vinetele, rumenindu-se uniform pe ambele părți, le luăm din tigaie și le așezăm pe un platou. Pe fiecare jumătate de vânătă punem câte 125 g brânză fărâmată, rondele de ceapă verde și jumătate din mărarul tocat mărunt.
Ornare:
Vom folosi patru farfurii întinse. Pe fiecare farfurie, punem câte o jumătate de vânătă umplută cu brânză, ceapă verde și mărarul tocat mărunt. Așezăm câte două bucăți de roșii cherry. Ornăm apoi cu frunze de salată verde și fire de mărar atât vinetele cât și bucățile de roșii cherry.
Observați că este o rețetă delicioasă, bogată în nutrienți care se prepară foarte ușor și rapid.
Costul estimativ pentru patru porții este de 20 de lei. Astfel, costul unei porții este de 5 lei.
Vă doresc poftă bună și o lună februarie 2025 așa cum v-o doriți!