Este o zi de sâmbătă. Această zi de sâmbătă, 22 februarie este celebrată în acest an ca „Sâmbăta morților” sau „Moșii de Iarnă”. Este o zi când în memoria celor dispăruți, în Oltenia se împarte mâncare. Bunica mea pregătea sâmbăta o rețetă delicioasă. În zilele geroase de iarnă, alegea pentru gătit mâncăruri sățioase și gustoase, folosind fasolea galbenă și carnea de porc. Rețeta tradițională oltenească pregătită de bunica mea din Oltenia se numește „Mâncare de fasole galbenă cu friptură de porc”
Ca de obicei am ales să pregătesc rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Mâncare de fasole galbenă cu friptură de porc”, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 400 g fasole galbenă- cost estimativ 7,5 lei
- 400 g cotlet de porc fără os- cost estimativ 10 lei
- 150 g brânză rasă – cost estimativ lei 4,5 lei
- 1 chită pătrunjel verde – cost estimativ 1,5 lei
- 1 ceapă, 5 grăunți de usturoi, 100 g pastă de roșii, 200 ml ulei, sare, piper negru măcinat-cost estimativ 4,5 lei.
Mod de preparare:
Curățăm și spălăm bine legumele (fasolea galbenă, ceapa, grăunții de usturoi) și verdeața (pătrumjelul verde).
Punem apă într-o oală medie și așezăm oala să fiarbă pe foc. În timp ce apa fierbe, tocăm mărunt ceapa și grăunții de usturoi.
Când apa din oală a început să fiarbă în cloccot, punem fasolea galbenă, o lăsăm să fiarbă timp de 25 minute. Adăugăm ceapa tocată mărunt și lăsăm să fiarbă mâncarea aproximativ 10 minute. Adăugăm cele 100 g pastă de roșii, grăunții de usturoi tocați mărunt, 100 ml ulei, un praf de sare , un praf de piper negru măcinat. Lăsăm mâncarea la fiert încă 10 minute.
În timp ce mâncarea fierbe pe foc, luăm o tigaie pe care o punem pe foc să se încingă. Ungem cu ulei cele patru bucăți de cotlet de porc fără os. Presărăm un praf de sare și un praf de piper negru măcinat. Dacă au trecut cele 10 minute, luăm oala de pe foc, oprim focul și lăsăm timp de 5 minute mâncarea la „hodinit, sau cum ar spune bunica mea, „lăsăm mâncarea să își ia gustul”
Când tigaia s-a încins bine, punem cele patru felii de cotlet de porc fără os la prăjit. Avem grijă să întoarcem feliile de cotlet de porc fără os pe toate părțile pentru a se rumeni uniform. Atunci când cele patru felii de cotlet de porc fără os s-au rumenit bine, le scoatem din tigaie și le punem pe un platou pregătit dinainte, acoperit cu șervețele de bucătărie din hârtie, pentru a se scurge surplusul de ulei.
Ornare:
Luăm patru farfurii adânci. În fiecare dintre cele patru farfurii, punem porții egale din mâncarea de fasole galbenă. Așezăm în fiecare farfurie, câte o felie de cotlet de porc fără os prăjită. Vom pune pe fiecare felie de cotlet brânză rasă. Vom orna fiecare farfurie cu frunze de pătrunjel verde.
Costul estimativ este de 28 lei pentru 4 porții. Costul unei porții este de 7 lei.
Vă urez poftă bună!