Ziua de joi, 20 februarie 2025 este alocată unei rețete care să facă legătura cu ziua de vineri care este o zi de post. După cum veți vedea din calculul prețului ingredientelor este rețeta cea mai scumpă din seria rețetelor prezentate până acum. Fac recomandarea că nu trebuie cumpărate ciuperci de oriunde, fiindcă pot fi otrăvitoare.
Am ales, ca de obicei să pregătesc rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Ciupercuțe umplute cu cremă de brânză și cașcaval ras” avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg ciuperci „champignon” albe (12 ciuperci), cumpărate de la un magazin autorizat pentru vânzarea ciupercilor – cost estimativ 20 lei;
- 300 g brânză telemea de vacă (brânză fărâmată pentru plăcintă) – cost estimativ 6 lei;
- 200 g cașcaval ras – cost estimativ 6,5 lei
- 1 salată verde – cost estimativ 1,5 lei
- 1 chită pătrunjel – cost estimativ 1,5 lei
- 1 chită mărar verde – cost estimativ 1,5 lei
- 1 chită ceapă verde – cost estimativ 1,5 lei
- 2 ardei kapia roșii, 200 ml ulei, sare, piper negru măcinat – cost estimativ 5,5 lei
Mod de preparare pentru rețeta „Ciupercuțe umplute cu cremă de brânză și cașcaval ras”:
Curățăm și spălăm bine legumele (ciupercile și ardeii kapia roșii) și verdeața (salata verde, pătrunjelul, mărarul verde, ceapa verde). Punem legumele și verdeața la zvântat.
După ce s-au zvântat atât legumele cât și verdeața, tăiem rondele ceapa verde și ardeii kapia roșii.
Tocăm mărunt o jumătate din chita de mărar verde. Cealaltă jumătate o vom folosi mai târziu la ornare.
Punem o tigaie pe foc la încins. Cât timp se încinge tigaia, vom lua ciupercile și le vom unge pe fiecare în parte cu ulei. Presărăm un praf de sare, un praf de piper negru măcinat și le punem în tigaia încinsă să se prăjească. Întoarcem ciupercile pe toate părțile pentru a se prăji uniform.
Etapa următoare:
Cât se prăjesc ciupercile, punem într-un castron, brânza fărâmată, o parte din rondele de ceapă verde și mărarul tocat mărunt.
Adăugăm 3-4 stropi de ulei și amestecăm până când compoziția devine omogenă (ca o cremă un pic mai groasă). Nu uităm să verificăm ciupercile din tigaie. Când ciupercile s-au prăjit, le scoatem cu ajutorul unei palete din tigaie, le punem pe un platou acoperit cu șervețele de bucătărie din hârtie și le lăsăm să se scurgă de surplusul de lichid și de ulei.
După ce s-au scurs ciupercile, umplem fiecare ciupercă în parte cu cremă de brânză. Punem deasupra fiecărei ciuperci câte o rondea de ardei kapia roșu și presărăm cașcaval ras pe fiecare ciupercă în parte.
Ornare:
Luăm patru farfurii întinse, punem pe fiecare farfurie, câte trei ciuperci umplute cu cremă de brânză. Ornăm fiecare porție cu frunze de salată verde, frunze de pătrunjel verde, fire de mărar verde și rondele de ceapă verde.
Costul estimativ pentru patru porții este de 44 lei. Costul unei porții este de 11 lei.
Vă doresc poftă bună!