Este o seară de vineri. Bunica mea pregătea în serile de vineri, vinerea fiind zi de post, o rețetă delicioasă folosind legume din grădină și muștar. Rețeta tradițională oltenească pregătită de bunica mea din Oltenia se numește „Cartofi prăjiți cu sos de muștar”
Ca de obicei am ales să pregătesc rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Cartofi prăjiți cu sos de muștar”, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 800 g cartofi – cost estimativ 3 lei
- 1 salată verde – cost estimativ 1,5 lei
- 1 chită pătrunjel verde – cost estimativ 1,5 lei
- 1 borcan muștar (300 g) – cost estimativ 6 lei
- 5 roșii cherry mai mari, 250 ml ulei, 10 g zeamă de lămâie, sare, piper negru măcinat -cost estimativ 5 lei.
Mod de preparare:
Curățăm legumele (cartofii, roșiile cherry) și verdeața (salata verde, pătrunjelul). Spălăm bine legumele și verdeața.
Tăiem cartofii rondele și îi mai spălăm o dată, apoi îi punem la zvântat. Tăiem o roșie cherry în felii subțiri. Celelate roșii cherry vor fi tăiate rondele.
După ce rondelele de cartofi s-au zvântat, luăm o tigaie mare, punem în ea 200 ml ulei și o așezăm pe foc să se încingă uleiul.
Când uleiul este bine încins, punem rondelele de cartofi să se prăjească. Întoarcem din când în când rondelele de cartofi ca să se prăjească uniform pe toate părțile.
Cât se prăjesc rondelele de cartofi, luăm un castron și punem în el muștarul, câțiva stropi de ulei, zeama de lămâie, un praf de sare și un praf de piper negru măcinat.
Amestecăm bine până când compozița devine omogenă, ca o cremă. Verificăm din când în când rondelele de cartofi dacă s-au prăjit. Când rondelele de cartofi s-au rumenit pe toate părțile, le scoatem din tigaie, cu ajutorul unei palete și le punem pe un platou acoperit cu șervețele de hârtie ca să se scurgă surplusul de ulei.
Ornare:
Luăm patru farfurii întinse. Vom pune în mijlocul fiecărei farfurii, sosul de muștar, iar de jur-împrejurul sosului, vom pune rondelele de cartofi prăjiți și rondele de roșii cherry.
Vom orna fiecare farfurie în parte, cu frunze de salată verde, frunze de pătrunjel verde și felii subțiri de roșii cherry.
Costul estimativ este de 17 lei pentru 4 porții. Costul unei porții este de 4,25 lei.
Vă urez poftă bună!