Rețeta zilei de 13 februarie 2025 este „Aripioare picante cu „turnulețe” de cartofi”. Este o rețetă care poate fi pregătită și mâine, 14 februarie 2025, de Ziua Sfântului Valentin, care a tins să fie o sărbătoare internațională.
Ca de obicei, am ales să pregătesc rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Aripioare picante cu „turnulețe” de cartofi” avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 800 g aripioare pui (8 aripioare) – cost estimativ 13 lei
- 600 g cartofi – cost estimativ 2,5 lei
- 350 g brânză telemea de vacă (brânză fărâmată pentru plăcintă) – cost estimativ 7 lei
- 1 chită pătrunjel verde – cost estimativ 1,5 lei
- 100 g iaurt natur, 100 g pastă de roșii, 250 ml ulei, sare, piper negru măcinat, boia de ardei iute, boia de ardei dulce, 2 gogoșari roșii murați – cost estimativ – 6 lei
Mod de preparare:
Curățăm legumele (cartofii) și verdeața (pătrunjelul). Spălăm bine cartofii și pătrunjelul. Curățăm aripioarele, le tăiem vârfurile, le spălăm foarte bine și le lăsăm la zvântat.
Într-un castron, punem iaurtul, pasta de roșii, 50 ml ulei, un praf de sare, un praf de piper negru măcinat, un praf de boia de ardei iute, un praf de boia de ardei dulce. Amestecăm bine până se omogenizează compoziția.
Luăm cei doi gogoșari murați și îi tăiem în fâșii.
După ce s-au zvântat, luăm cele 8 aripioare și le punem în castron, având grijă să fie complet acoperite de compoziția respectivă.Le lăsăm la marinat circa 15 minute, după care le scoatem pe un platou și lăsăm să se scurgă surplusul de compoziție în care au fost lăsate la marinat.
Tăiem cartofii în forme geometrice: pătrat, dreptunghi sau rondele. Eu am ales să îi tai sub formă de pătrate. Dumneavoastră puteți alege ce figură geometrică doriți. Avem nevoie de 24 de felii pătrate de cartofi.
Vom avea nevoie de două tigăi mari. Luăm o tigaie, o ungem cu ulei, o punem pe foc să se încingă. Când tigaia s-a încins, punem cele 8 aripioare să se prăjească. Le lăsăm câte 5 minute pe fiecare parte la prăjit.
În cealaltă tigaie, punem 100 ml ulei și o lăsăm la încins. Când uleiul s-a încins vom pune la prăjit cele 24 pătrate de cartofi, având grijă să le întoarcem pe o parte și pe alta, pentru a se prăji uniform.
Verificăm din când în când dacă s-au rumenit aripioarele. Când aripioarele și cartofii s-au rumenit îndeajuns, luăm două platouri acoperite cu șervețele de hârtie, punem pe un platou cele 8 aripioare, pe celelălat platou cele 24 pătrate de cartofi prăjiți și lăsăm să se scurgă surplusul de ulei.
Ornare
Luăm patru farfurii întinse. Punem câte două aripioare pe fiecare farfurie. Peste aripioare, punem brânză telemea fărâmată. În fiecare farfurie, vom construi câte două turnulețe de cartofi după cum urmează: vom pune un pătrat de cartof prăjit, un strat de brânză fărâmată. Urmează alt pătrat de cartof prăjit, un strat de brânză fărâmată. Punem un alt pătrat de cartof prăjit iar în mijlocul său, așezăm un vârf din brânză fărâmată. Repetăm operațiunea pentru cel de al doilea turn din fiecare farfurie.
Ornăm fiecare farfurie cu fâșii de gogoșari roșii murați și fire de pătrunjel verde.
Costul estimativ al rețetei este de 30 lei pentru patru porții. O porție costă 7,5 lei.
Vă doresc poftă bună!