Femeile din întreaga lume sunt celebrate la o zi a lor. Internaționala socialistă la finele veacului al XIX-lea încercase să impună ziua de 8 martie, care după crearea ONU și intrarea URSS ca membru cu drept de veto a devenit dată internațională, mai ales că femeile dăduseră dovadă de eroism în cele două războaie mondiale.
În februarie 1917, pe stil vechi, rușii au demonstrat pentru drepturi la Petrograd și alte orașe, manifestările fiind reprimate iar socialiștii lui Aleksandr Kerenski au preluat puterea.
Dar cum timpul a trecut, sărbătoarea este pentru femeie, indiferent de statutul său. De aceea, în Bucureștii vechi, aerul și parfumul de doamne și domnițe se vor înviora la Jariștea Locantă, unde de 8 Martie, va avea loc un mare zaiafet.
Kera Calița a postat detaliile pe Facebook:
„„Je t’aime, je t’aime,/ Oh, oui, je t’aime…”: Kera Calița ține cu tot dinadinsul ca în a Opta Zi a lui Marte să aducă prinosul ei de recunoștință à toutes les belles femmes care pășesc în Jariștea Locantă, la festinul artelor și al gropițelor în obraji. Anul acesta, vineri, 8 Martie, de la ceasurile șase ale înserării (18.00), se benchetuiește, însă, în stil franțuzesc!
De bună seamă, tuturor dames et demoiselles li se va ține trena de către admiratorii lor, întrucât – malgré tous les préjugés – aceasta nu este de niciun fel o sărbătoare a cuconițelor solitare, ci, cu asupra de măsură, un reînnoit délice des couples heureux.
Întâmpinare în stil César Ritz la Grand Hôtel din Nisa
-La Richesse de la Mer: salată mediteraneană bogată în felurite fructe de mare: scoici, calamari, cozi de creveți și tentacule de caracatiță, însoțite de legumele potrivite, într-un sos delicat ca o muselină
L’art et la gastronomie
-Tournedo Rossini, adică rețeptul desăvârșit pe care Chef Antonin Carême l-a dedicat celui care a compus Bărbierul din Sevilla și care a ținut un salon parizian prin care au trecut marii artiști ai veacului XIX, îndrăgostiți de bel canto și de mâncăruri sophisticate, în acest caz fiind vorba de mușchiuleț de vită filet mignon acoperit cu ficat de gâscă și stropit din belșug cu sos de Madeira
Confiserie somptueuse
-Gâteau Napoléon, tortul alcătuit din mai multe straturi de aluat fraged potopite cu cremă de vanilie și decorat cu fructe de pădure roșii și negre, precum uniformele soldaților francezi și ruși care s-au înfruntat la Borodino în 1812
La femme, toujours la femme… et la faim aussi: se va celebra frumusețea, însă, par conséquent, și bucuria de a trăi savoureux. De aceea, La Grande Dame va emite un ordre de jour armiei sale de nobles artistes culinaires și dignes gardiens de l’hospitalité ca les plateau et les assiettes să fie mereu umplute cu bucate alese, în onoarea celor trei magi ai bucătăriei din Hexagon – Vatel, Carême și Escoffier:
Toiul petrecerii
-Kera Calița, punând în scenă, cu mult charme, luxe et volupté, o selecție de tableaux vivantes culinare și istorice din noul său tom Banchet franțuzit la Jariștea Locantă
-Taraful Crailor de Curtea Veche, recital de harmonies musicales d’antan
-Cristina Ioana, la belle diseuse d’autrefois
-Leonardo, tenorul care pune suflet în fiecare chanson d’amour
Le prix d’une soirée de rêve
Domnii vor scoate din porte-feuille câte 180 de franci sau 180 lei noi pentru ei și invitatele lor.
Les reservations se fac, ca întotdeauna, la unul dintre următoarele numere de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868.”
Așadar, dacă doriți să oferiți femeii iubite o zi de neuitat, la Jariștea este ocazia perfectă!
Sursa foto: Jariștea