Loboda roșie este un antioxidant revoluționar. În orice fel de mâncare ar fi gătită, proaspătă sau conservată, loboda roșie este un deliciu ca gust și o rezervă de sănătate curată pentru organism.
Bunica mea, în Oltenia, prefera să gătească loboda roșie în orice anotimp al anului. Dacă în lunile de primăvară-vară, bunica mea acrea ciorba de lobodă roșie folosind corcodușe verzi, eu, acum la final de iarnă o voi acri cu zeamă de varză.
Ca de obicei, vom pregăti rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta de „Ciorbă de lobodă roșie cu pâine prăjită”, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 8 legături de lobodă roșie – cost estimativ 8 lei
- 1 legătură de leuștean – cost estimativ 2 lei
- 1 ceapă roșie, 1 sfeclă roșie, 4 grăunți de usturoi, 50 ml ulei, 100 ml zeamă de varză, 4 felii de pâine – cost estimativ 4 lei
Mod de preparare:
Se curăță mai întâi legumele (ceapa roșie, sfecla roșie, grăunții de usturoi) și verdeața (leușteanul verde, loboda roșie). Spălăm bine legumele, verdeața și loboda roșie, în mai multe ape, ca să se curățe de praf, impurități.
Tocăm mărunt ceapa roșie, sfecla roșie și grăunții de usturoi. Loboda roșie se va toca „fideluță”. Fiind lobodă roșie foarte tânără, proaspătă, pot fi tocate și tulpinile curățate anterior foarte bine și spălate. Tocăm mărunt trei sferturi din chita de leuștean. Păstrăm un sfert din firele de leuștean pentru ornare.
Se ia o oală medie. Se umple „trei sferturi” cu apă și se pune la fiert. Când apa fierbe în clocot, punem ceapa roșie, sfecla roșie tocate mărunt anterior. Lăsăm la fiert circa 15 minute.
Adăugăm apoi loboda roșie, tăiată „fideluță”. Lăsăm totul la fiert pentru încă 15 minute la foc mic. Vom adăuga apoi 100 ml zeamă de varză, grăunții de usturoi tocați mărunt și 30 ml de ulei, păstrând restul de 20 ml pentru a prăji pâinea. Mai lăsăm oala pe foc 2 minute să fiarbă adăugând un praf de sare (dacă mai este nevoie de sare, zeama de varză fiind sărată) și un praf de piper negru măcinat. Oprim focul și vom pune leușteanul verde tocat mărunt.
În timpul cât fierbe oala pe foc, tăiem cele patru felii de pâine în cubulețe mici. Luăm o tigaie, punem cei 20 ml ulei la încins. Când s-a încins uleiul, adăugăm cubulețele de pâine. Cu ajutorul unei palete de lemn, întoarcem cubulețele de pâine pe toate părțile ca să se rumenească bine și uniform.
După ce s-au rumenit cubulețele de pâine, le scoatem din tigaie și le așezăm pe un platou, în care, în prealabil, am pus șervețele de hârtie. Le lăsăm ca să se scurgă surplusul de ulei.
Ornare
Luăm patru farfurii adânci. Cu ajutorul unui polonic punem în fiecare farfurie, porții egale de ciorbă. Deasupra ciorbei de culoare roșie vom pune în mijlocul fiecărei farfurii, cubulețele de pâine prăjită sub forma unui trunchi de piramidă. Finalizăm ornarea cu firele de leuștean verde pe care le-am oprit anterior.
Costul estimativ este de 14 lei pentru 4 porții. O porție costă suma modică de 3,5 lei.
Este o rețetă sănătoasă, aromată și foarte delicioasă.
Vă doresc poftă bună!