Dr.Sorin Titus Muncaciu reprezintă Parlamentul României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Consiliul Europei a fost creat în 1948. Comunitățile Europene, baza UE de astăzi, au început să se constituie din 1951.
Drumul unor comunități spre o Uniune Europeană a început în 1992, prin semnarea tratatului de la Maastricht din 7 februarie 1992.
Totuși, subliniază dr.Sorin Titus Muncaciu, Uniunea Europeană de astăzi. s-a depărtat de angajamentele de la Maastricht.
Totuși, importanța acestui tratat nu poate fi trecută cu vederea.
Dr,Muncaciu a scris pe Facebook:
„Am atins borna 33 a semnării Tratatului de la Maastricht
La 1 noiembrie 1993, intra în vigoare Tratatul de la Maastricht care consacra denumirea de Uniunea Europeană, înlocuind-o pe cea folosită până atunci de Comunitățile Europene.
Tratatul de la Maastricht, Olanda, a fost semnat la 7 februarie 1992, pentru a crea cadrul european necesar pentru o viitoare extindere spre Europa Centrală și de Sud-Est, ale cărei state ieșiseră din lunga perioadă comunistă.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat în luna iunie 1993, la Copenhaga, Danemarca, setul de criterii care reglementau negocierea privind aderearea la UE și aderarea efectivă la UE a statelor candidate.
Intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht a stabilit trei baze fundamentale cu valoare de principii precum circulația liberă a persoanelor, bunurilor, serviciilor, capitalurilor, cooperarea în chestiunile politicii externe și de securitate europeană, cooperarea în sfera justiției, afacerilor interne.
A fost simțită necesitatea de a se crea și un Comitet al Regiunilor, comitet care să încurajeze evoluțiile regionale, inspirate de tradițiile istorice și economice europene, chiar dacă o regiune se găsea în state învecinate.
Suntem așadar, la 33 de ani de la semnarea unui tratat istoric, fundamental și la aproape 32 de ani de la intrarea acestuia în vigoare, adică data de la care a început să producă efecte”.