Ultima zi a lunii ianuarie 2025 este o zi de vineri, deci, se cuvine să pregătim o rețetă de post. Am ales, ca de obicei, o rețetă pe care bunica mea o pregătea în general vinerea.
Se știe cât de hrănitor este cartoful. De asemenea, în Oltenia, cartoful este foarte prezent în bucătăria țărănească în zilele de post mai ales. Am ales să pregătim rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Plăcintă țărănească cu cartofi” avem nevoie de:
- 1 pachet foi de plăcintă – 400g – cost estimativ 4 lei
- 800 g cartofi – cost estimativ 3 lei
- 250 g griș – cost estimat 1,5 lei
- 1 salată verde – cost estimativ 1,5 lei
- 1 chită mărar – cost estimativ 1 leu
- 4 morcovi mici, 250 ml ulei – cost estimativ 2 lei
Mod de preparare:
Curățăm bine legumele (cartofii, morcovii) și verdeața (salata și mărarul). Spălăm bine legumele și verdeața. Într-o oală medie, punem la fiert cartofii și morcovii. Lăsăm să fiarbă aproximativ 20 de minute.
După ce au fiert cartofii și morcovii îi scoatem cu grijă și îi punem pe o farfurie ca să se răcească.
Tăiem cartofii în rondele, având grijă ca doi dintre cartofi să fie opriți. Aceștia vor fi tăiați pe jumătate, obținând patru bucăți de cartofi. Tăiem „bastonașe” morcovii.
Într-o cratiță, punem apă la fiert. Când apa clocotește, adăugăm 200 g griș (oprim celelalte 50 g de griș) la fiert. Amestecăm cu grijă, continuu, ca să nu se formeze cocoloașe. Punem un praf de sare, un praf de piper negru măcinat, 50 ml ulei.
Lăsăm să fiarbă aproximativ 8 minute. Luăm apoi cratița de pe foc, lăsând să se răcească și să se întărească compoziția de griș.
Într-o tavă rotundă de mărime medie, adăugăm câțiva stropi de ulei. Cu acești stropi de ulei se unge tava, folosind o pensulă de bucătărie, utilizată la gătit. Vom presăra cei 50 g griș în tava unsă cu ulei.
Se pun trei foi de plăcintă. Cele trei foi se desfac cu grijă din pachet ca să nu se rupă.
Stropim foile cu apă, punem și câțiva stropi de ulei. Ungem cu o pensulă foile și punem un strat de griș fiert cu ajutorul unei linguri. Nivelăm stratul de griș, adăugăm alte trei foi de plăcintă, le stropim cu apă, ulei, le ungem cu pensula și punem un strat de rondele de cartofi fierți.
Punem alte trei foi de plăcintă stropite cu apă, ulei, unse cu pensula, punând un alt strat de griș fiert.
Alte trei foi de plăcintă, stropite cu apă, ulei, unse cu pensula vor fi așezate și pe ele va fi pus un strat de rondele de cartofi fierți.
Am oprit dinainte 2 foi de plăcintă pentru a acoperi ultimul strat de rondele de cartofi.
Am avut grijă să oprim câteva rondele de cartofi pentru ornarea părții superioare a plăcintei.
Stropim cu apă partea de sus a plăcintei, peste care vom pune cele patru bucăți de cartofi.
Încingem cuptorul pentru un sfert de oră. Când s-a încins, introducem tava la cuptor. Cuptorul va fi setat al 180 grade C. Plăcinta se va coace timp de 15-20 minute.
Ornare
Când plăcinta este rumenă, scoatem tava din cuptor, lăsăm la răcit cel puțin 5 minute. Luăm cele patru bucăți rumenite de cartofi de deasupra plăcintei și le punem deoparte. Porționăm plăcinta în patru porții egale. Plăcinta se taie cu un cuțit în formă de cruce.
Fiecare bucată de plăcintă o punem pe farfuria ei. Ornăm cu morcovii fierți, tăiați bastonașe, cu rondelele de cartofi fierți oprite, cu mărar tocat mărunt, fire de mărar, frunze de salată verde. Pe fiecare farfurie, lângă bucata de plăcintă ornată se pune și câte o bucată de cartof din cele patru jumătăți.
Se ornează și aceasta cu bastonașe de morcov, fire de mărar și frunze de salată verde.
Cele patru farfurii vor arăta spectaculos pentru ultima zi din ianuarie care este și ziua de debut a sfârșitului de săptămână.
Costul estimativ al rețetei de astăzi este de 13 lei pentru patru porții. Adică, o porție costă 3,25 lei.
Vă doresc poftă bună!