De multe ori, în perioada verii când venea de la câmp, bunica mea alegea să pregătească o mâncare ușoară, pentru ca apoi să înceapă pregătirea felurilor de mâncare pentru duminică. Bunica mea, o olteancă autentică nu mergea niciodată la lucru duminica.
Această rețetă se numește „Omletă țărănească din gospodăria bunicii” pentru că bunica mea lua ouăle pentru omletă direct din cuibarele găinilor, iar celealte ingrediente le avea mereu proaspete în grădina proprie. Eu o voi pregăti cu ingredientele cumpărate din piață de la producătorii români.
Ca de obicei, voi pregăti rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Omletă țărănească din gospodăria bunicii” avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 4 ouă mari – cost estimativ 4 lei
- 350 g brânză telemea de vacă (brânză fărâmată pentru plăcintă care se cumpără de la producătorii români cu un preț mult mai mic de la raionul de lactate) – cost estimativ 7 lei
- 1 chită ceapă verde – cost estimativ 1 leu
- 1 chită mărar verde – cost estimativ 1 leu
- 1 legătură lobodă roșie – cost estimativ 1 leu
- 1 dovlecel, 1 ardei kapia roșu, 6 roșii cherry, 100 ml ulei -cost estimativ 6 lei
Mod de preparare:
Curățăm bine legumele (dovlecelul, ardeiul kapia roșu, roșiile cherry) și verdeața (ceapa verde, mărarul verde, loboda roșie). Legumele și verdeața se spală foarte bine.
Tăiem dovlecelul, ardeiul kapia roșu, ceapa verde în rondele. Loboda roșie se taie fideluță cu excepția câtorva fire care vor fi folosite la ornat.
Cele 6 roșii cherry vor fi tăiate pe jumătate, rezultând 12 jumătăți.
Într-un castron, spargem cele patru ouă și apoi le batem bine cu ajutorul unei furculițe până când ouăle devin o spumă consistentă. Adăugăm un praf de sare, un praf de piper negru măcinat.
Punem la încins, pe foc două tigăi de tipul celor pentru clătite, unse în prealabil cu ulei.
Când s-au încins tigăile, punem, în fiecare dintre ele, câteva rondele de dovlecel, câte rondele de ardei kapia roșu, câteva rondele din ceapa verde. Când s-au rumenit bine legumele, cu ajutorul unui polonic punem compoziția din ouăle bătute, având grijă să păstrăm și pentru următoarele două porții.
Acoperim fiecare tigaie cu câte un capac. Când s-au rumenit cele două porții de omletă, le luăm din tigăi cu ajutoru unei palete și le punem pe un platou mai mare. Acoperim platoul cu un capac.
Repetăm operațiunea și pentru următoarele două porții. Punem ulei în tigăi și după ce s-au încis tigăile, punem, în fiecare dintre ele, câteva rondele de dovlecel, câte rondele de ardei kapia roșu, câteva rondele din ceapa verde. Când s-au rumenit bine legumele, cu ajutorul unui polonic punem restul de compoziție din ouăle bătute, în mod egal în ambele tigăi.
Acoperim fiecare tigaie cu câte un capac. Când s-au rumenit cele două porții de omletă, le luăm din tigăi cu ajutoru unei palete și le punem pe un alt platou mai mare. Acoperim și acest platou cu un capac, ca porțiile de omletă să rămână calde.
Ornare:
Luăm patru farfurii întinse. Pe fiecare farfurie, punem câte o omletă cu ajutorul unei palete. Vom orna fiecare din cele patru porții cu: bucățele de brânză-telemea de vacă fărâmată, câte trei jumătăți de roșii cherry. Continuăm ornarea fiecărei farfurii cu frunze fragede de lobodă roșie, fire proaspete de mărar verde și rondele de ceapă verde.
Este o omletă foarte gustoasă, plină de vitamine și, bineînțeles deosebit de spectaculoasă.
Bunica mea opta pentru această rețetă mai ales în perioada verii.
Costul estimativ pentru cele patru porții este de 20 lei. Așadar, costul unei porții este de 5 lei.
Vă doresc poftă bună!