Pentru rețeta zilei de 9 februarie 2025, am ales „Bulgărași” de zăpadă!
Este o rețetă pe care bunica mea alegea să o pregătească rapid în serile geroase de iarnă. Teoretic, suntem spre finalul iernii calendaristice, numai că, așa cum a fost și în alți ani, vremea a devenit tot mai geroasă seara și dimineața. Este semn că Baba Dochia, deși se apropie Dragobetele, nu prea are de gând să lepede nici măcar unul dintre cojoace.
Am ales să pregătesc rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta zilei de 9 februarie 2025 și anume „Bulgărași” de zăpadă!, avem nevoie de:
- 350 g brânză rasă – cost estimativ 10 lei
- 200 g cârnați – cost estimativ (un kilogram cumpărat de la producătorii români din piață, de la raionul de mezeluri costă 25 lei) – cost estimativ 5 lei
- 1 chită ceapă verde – 1 leu
- 1 chită mărar verde – 1 leu
- 300 g mălai, 2 gogoșari murați – cost estimativ 3 lei
Mod de preparare:
Curățăm foarte bine verdeața (ceapa verde și mărarul verde). Spălăm foarte bine atât ceapa verde cât și mărarul. Ceapa verde se taie rondele. Cei doi gogoșari murați îi tăiem în 24 fâșii egale. Cârnații se toacă rondele. Brânza rasă o punem într-un castron mic.
Luăm o oală medie. Punem apă, un praf de sare, o picătură de ulei. Așezăm oala la foc mic. Când apa a început să clocotească, se adaugă mălaiul „în ploaie”. Amestecăm în continuu pentru a evita formarea „cocoloașelor”. La noi, în Oltenia, i se spune mămăliguță „pripită”. Când mămăliguța este gata, o răsturnăm într-o tavă. După ce s-a răcit, porționăm mămăliguța în 8 pătrate egale.
Cei 200 g cârnați tăiați rondele se pun într-o tigaie încinsă în prealabil. Întorcem rondelele de cârnat pe ambele părți succesiv pentru a se prăji „ca la grătar”, în grăsimea lor, nefolosind ulei.
După ce s-au rumenit bine, rondelele de cârnat se scot din tigaie și se pun pe o farfurie.
Pe fiecare pătrat de mămăliguță vom pune câteva rondele de ceapă verde, câteva rondele de cârnați prăjiți și puțină brânză rasă, cât prindem între trei degete. Vom împacheta fiecare pătrat de mămăliguță, cu umplutura în interior, apoi îl modelăm până ia forma unui bulgăraș.
Vom pune restul de brânză rasă pe o farfurie întinsă. Vom tăvăli cei 8 bulgărași îmbrăcându-i în brânza rasă. Vor arăta exact ca niște bulgărași de zăpadă.
Ornare
Luăm patru farfurii întinse. Pe fiecare farfurie, așezăm câte doi bulgărași. De jur împrejurul bulgărașilor vom pune brânza rasă rămasă, rondele de ceapă verde și fâșii de gogoșar roșu murat. Eu am pus câte șase fâșii pe fiecare farfurie. Dumneavoastră procedați cum doriți. La final, peste bulgărași, punem fire de mărar verde.
Farfuriile astfel decorate arată spectaculos! Bulgărașii de zăpadă sunt deosebit de gustoși.
Costul pentru patru porții este de 20 lei. Așadar, costul unei porții este de 5 lei.
Vă doresc poftă bună!