Suntem într-o după amiază de luni, 17 februarie 2025, deci la început de săptămână. Bunica mea din Oltenia pregătea iarna de foarte multe ori această rețetă tradițională „Învârtite oltenești” – chifteluțe de brânză cu praz, care conține inclusiv prazul, leguma emblematică a Olteniei. Este o rețetă bogată în vitamine și nutrienți.
Ca de obicei, am ales să pregătesc rețeta pentru patru porții
Pentru rețeta „Învârtite oltenești” – chifteluțe de brânză cu praz, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 350 g brânză telemea de vacă (brânză fărâmată pentru plăcintă) – cost estimativ 7 lei
- 200 g praz (1 fir de praz) cost estimativ 2 lei
- 1 salată verde – cost estimativ 1,5 lei
- 1 chită pătrunjel verde – cost estimativ -1,5 lei
- 1 kg cartofi – cost estimativ 4 lei
- 4 gogoșari roșii murați, patru felii de pâine uscată, 400 ml ulei, 4 grăunți de usturoi, sare și piper negru măcinat – cost estimativ 8 lei
Mod de pregătire
Curățăm și spălăm foarte bine legumele (cartofii, firul de praz, grăunții de usturoi) și verdeața (pătrunjelul verde și salata verde).
Într-un castron, punem cele patru felii de pâine la înmuiat în apă rece. Tăiem fiecare cartof în patru bucăți. Mai spălăm încă o dată bucățile de cartofi. Prazul îl tăiem mărunt. Gogoșarii roșii murați îi tăiem în felii fine. Tocăm mărunt grăunții de usturoi.
Luăm o oală medie și punem bucățile de cartofi tăiați în ea, apoi adăugăm apă până când cartofii sunt acoperiți în întregime,
Lăsăm bucățile de cartofi să fiarbă 30 de minute. În timpul în care fierb cartofii, verificăm dacă s-au înmuiat cele 4 felii de pâine. Dacă pâinea s-a înmuiat, o scoatem și o stoarcem foarte bine de apă.
Luăm un castron mai mare, în care vom pune pâinea înmuiată și bine stoarsă, brânza telemea fărâmată, prazul tăiat mărunt, un praf de sare, un praf de piper negru măcinat.
Verificăm dacă au fiert cartofii (înțepând cu o furculiță). Dacă au fiert cartofii, îi scoatem pe un platou să se scurgă de apă. Vom împărți cantitatea de cartofi după cum urmează: 16 bucăți de cartofi îi punem deoparte. Restul bucăților de cartofi îi punem pe o farfurie și îi sfărâmăm cu ajutorul unei furculițe.
Când cartofii arată ca o pastă omogenă, îi punem în castronul în care deja avem brânza fărămată, prazul tăiat mărunt, usturoiul tocat mărunt și pâinea înmuiată și stoarsă.
Etapa următoare
Amestecăm bine toată compoziția până la omogenizarea acesteia. Luăm un platou uscat. Luăm cu o lingură din compoziția aflată în castron și formăm prin învârtirea în palme 16 chifteluțe sferice.
Lăsăm cele 16 chifteluțe pe platou la „hodinit” timp de 10 minute. În acest timp, luăm două tigăi mai mari.
Punem în fiecare tigaie câte 200 ml ulei. Așezăm tigăile pe foc pentru a se încinge bine uleiul. Când uleiul s-a încins, așezăm cu ajutorul unei linguri cele 16 „învârtite” (chifteluțe de brânză cu praz). În cealaltă tigaie punem cele 16 bucăți de cartofi fierți.
Lăsăm cartofii să se rumenească timp de 3-4 minute, întorcându-i din când în când. În cealaltă tigaie, prăjim cele 16 chifteluțe de brânză cu praz timp de 7-8 minute, întorcându-le pe toate părțile pentru a se rumeni uniform.
Când cartofii s-au rumenit bine îi scoatem din tigaie și îi punem pe un platou acoperit cu șervețele de hârtie de bucătărie să se scurgă surplusul de ulei.
La fel procedăm și cu chifteluțele pe care le punem pe un alt platou acoperit cu șervețele de hârtie de bucătărie.
Ornare
Vom lua patru farfurii întinse. Pe fiecare farfurie, vom pune câte patru frunze frumoase de salată vere. Pe fiecare frunză de salată vom așeza câte o chifteluță. Astfel vom avea pe fiecare farfurie câte patru chifteluțe.
Continuăm ornarea punând câte patru bucăți de cartofi prăjiți pe fiecare farfurie.
Vom finaliza ornarea farfuriilor punând fire de pătrunjel verde și felii de gogoșari roșii murați.
Farfuriile cu „învârtitele oltenești” (chifteluțele de brânză cu praz) vor arăta spectaculos, așa cum puteți vedea și în fotografia care însoțește acest articol.
Costul estimativ pentru patru porții este de 24 lei. Costul unei porții este de 6 lei.
Vă urez poftă bună.