Ziua de 2 februarie 2025 este una specială din două motive. Primul, este Ziua Întâmpinării Domnului. Atunci, după 40 de zile, de la Naștere, Pruncul Iisus a fost dus de către Fecioara Maria, în Tempul din Ierusalim, conform tradiției. Pruncul și Maica Domnului au primit recunoașterea sfințeniei lor din partea Sfinților Zaharia și Simeon, primul fiind tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, al doilea fiind înțeleptul Templului, căruia, Dumnezeu îi făgăduise că va trăi ca să Îl țină în brațe pe Mesia.
Tradiția populară numește sărbătoarea „Stretenia” și consideră că dacă astăzi, ursul nu-și vede umbra, când iese din bârlogul său, se vor arăta semnele primăverii.
Bunica mea a ales să pregătească mereu această rețetă tradițională din Oltenia, mai ales când Întâmpinarea Domnului se întâmpla să fie ca astăzi, într-o zi de duminică.
Bunica mea spunea că această rețetă aduce noroc celor care se bucură de savoarea ei, grație ingredientelor sale deosebite și a culorilor acestor ingrediente folosite la această rețetă – „Grădina Maicii Domnului”. Ca de obicei, vom pregăti rețeta pentru patru porții.
Voi explica semnificația culorilor, întocmai cum m-a învățat bunica mea:
- roșul întâlnit la roșiile cherry, ardeiul kapia și ridichi reprezintă sănătatea
- verdele întâlnit la salata verde, ceapa verde, frunzele de țelină reprezintă revenirea la viață a naturii și norocul de bani
- carnea de pui (pieptul de pui) reprezintă prosperitate. Bunica mea spunea că o gospodărie bogată se cunoaște după numărul de găini, pui și cocoși care cresc în acea gospodărie.
Pentru rețeta „Grădina Maicii Domnului”, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 400 g carne pui (piept de pui) – cost estimativ 10 lei
- 200 g rădăcină de țelină cu frunze verzi (4 bucăți) – cost estimativ 3 lei
- 250 g roșii cherry (20 roșii cherry din cele mai mici) – cost estimativ 3 lei
- 1 legătură ceapă verde – cost estimativ 1 leu
- 1 legătură ridichi roșii – cost estimativ 1,5 lei
- 1 salată verde – cost estimativ 1,5 lei
- 250 ml ulei, 2 ardei kapia roșii, 20 scobitori din lemn – cost estimativ 4 lei
Mod de preparare:
Curățăm bine legumele (roșiile cherry, rădăcinile de țelină, ardeii kapia, ridichile) și verdeața (salata verde, ceapa verde, frunzele de țelină). Spălăm bine atât legumele cât și verdeața, apoi le lăsăm la zvântat.
Punem o oală medie cu apă la fiert pe aragaz. Când apa a fiert în clocot, adăugăm cele 4 rădăcini de țelină. Lăsăm la fiert timp de aproximativ 20 de minute. Între timp, spălăm bine carnea de pui, o lăsăm să se zvânte. După ce s-a zvântat, o tăiem în pătrate mici (60 pătrate mici).
Un ardei kapia va fi tăiat în rondele. Ceapa verde va fi tăiată și ea în rondele. Al doilea ardei kapia îl vom tăia în 20 pătrate mici. Ridichile roșii le vom tăia în 20 de rondele.
Vom lua cele 20 de scobitori și vom pune pe fiecare scobitoare un pătrat de carne, 1 pătrat de ardei, 1 pătrat de carne, o rondea de ridiche, 1 pătrat de carne, o roșie cherry. Astfel, fiecare scobitoare va avea 3 pătrate de carne, 1 pătrat de ardei, o rondea de ridiche, o roșie cherry. Vom obține astfel, 20 de frigărui mici.
Ungem fiecare frigăruie cu ulei, vom presăra peste cele 20 frigărui câte un prad de sare și câte un praf de piper negru măcinat.
Încingem o tigaie pe foc. Când tigaia s-a încins, așezăm cele 20 de frigărui în tigaia încinsă. Le lăsăm la prăjit câte trei minute pe fiecare parte. Scoatem frigăruile din tigaie și le punem la „odihnit” timp ce cinci minute pe un platou.
În acest timp, scoatem din oală cele patru rădăcini de țelină care au fiert, le punem la scurs circa 2 minute. După aceea, le punem și pe ele în tigaia încinsă la prăjit. Fiecare rădăcină se va prăji timp de 2 minute, având grijă să le întoarcem uniform pe toate părțile.
După ce s-au prăjit cele patru rădăcini de țelină le scoatem din tigaie și le așezăm pe o farfurie.
Ornare
Luăm patru farfurii întinse. Pe fiecare din cele patru farfurii vom așeza după cum urmează: câte cinci frigărui, o rădăcină de țelină ornată cu câte o rondea de ardei kapia, frunze de țelină verde și frunze de salată verde.
Costul estimativ al acestei extraordinare rețete de duminică și zi de mare sărbătoare creștină este de 24 de lei pentru patru porții. O porție costă așadar, numai 6 lei.
Vă doresc poftă bună!