Ziua de miercuri este, tradițional, o zi de post. Bunica mea alegea în serile zilelor de post să pregătească „Mâncărică de fasole uscată pusă în pâine țărănească”. Alegea această rețetă în zilele cu post aspru când se putea mânca după apusul Soarelui. Rețeta este foarte gustoasă și sățioasă în același timp.
Ca de obicei, am ales să pregătesc rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Mâncărică de fasole uscată pusă în pâine țărănească”, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 4 pâini rotunde țărănești – cost estimativ 6 lei
- 400 g fasole uscată – cost estimativ 7 lei
- 2 morcovi – cost estimativ 1 leu
- 1 ardei gras roșu – cost estimativ 1,5 lei
- 1 chită pătrunjel – cost estimativ 1,5 lei
- 1 chită leuștean – cost estimativ 2 lei
- 1 ceapă, 2 foi dafin, 100 g pastă roșii, 100 ml ulei, sare și piper negru măcinat – cost estimativ 5 lei
Mod de preparare:
Curățăm și spălăm bine legumele (fasolea uscată, morcovii, ardeiul gras roșu, ceapa) și verdeața (pătrunjelul și leușteanul).
Avem nevoie de 2 oale medii. Vom pune în fiecare dintre ele apă și le vom așeza la fiert pe aragaz. Cât timp fierbe apa, tocăm mărunt morcovii, ceapa și jumătate din ardeiul gras roșu.
Tocăm mărunt leușteanul și jumătate din chita de pătrunjel. Punem deoparte cealaltă jumătate din chita de pătrunjel. Cealaltă jumătate de ardei gras roșu o tăiem sub formă de feliuțe fine. Aceste feliuțe vor fi folosite la ornare.
Punem fasolea uscată la fiert în prima oală. Lăsăm fasolea să fiarbă la foc mediu aproximativ 50 de minute. În funcție de necesitate, adăugăm apă. Când s-a format spumă, aruncăm prima apă în care a fiert fasolea. Vom pune boabele de fasole la fiert în cea de a doua oală, în care deja apa clocotește.
Adăugăm morcovii și ceapa tocate mărunt, ardeiul gras roșu tocat mărunt. Lăsăm să fiarbă încă 40 de minute. Adăugăm un praf de sare, un praf de piper negru măcinat, pasta de roșii, uleiul și cele două foi de dafin având grijă să amestecăm constant. Mai lăsăm mâncarea la fiert încă 30 minute. Dacă mai este nevoie, mai adăugăm câte puțină apă din când în când. Când fasolea a fiert și mâncarea este gata, oprim focul.
Cât timp se răcește mâncarea, luăm un cuțit bine ascuțit și tăiem circular partea superioară a celor 4 pâini, sub formă de „capac”. Punem deoparte cele patru „capace” de pâine.
Cu ajutorul unui cuțit mic, îndepărtăm cu grijă, miezul celor patru pâini pentru a face loc mâncării de fasole. Păstrăm deoparte miezul.
Ornare:
Luăm patru farfurii adânci. În fiecare farfurie, punem câte o pâine tăiată la partea de sus și scobită în interior.
Cu ajutorul unui polonic mic, punem cu grijă, în interiorul fiecărei pâini porții egale de mâncare de fasole uscată.
Presărăm leuștean verde tocat mărunt și ornăm cu frunzulițe de pătrunjel verde și feliuțe subțiri de ardei gras roșu.
Costul estimativ este de 24 lei pentru 4 porții delicioase care arată perfect în combinația de pâine țărănească-mâncare de fasole uscată.
Așadar, costul unei porții este de 6 lei.
Vă doresc poftă bună!