Dovleceii și crema de brânză se completează foarte bine în farfurie, atunci când vrei să pregătești un prânz delicios. La țară, brânza în cea mai mare parte a anului o ai proaspătă, cu excepția perioadei de iarnă când se păstrează în saramură. Dovleceii sunt o realitate prezentă în grădina de legume a gospodăriei, atât la căldura naturală a primăverii și verii dar și în solarii și sere.
Vom alege să pregătim tot pentru patru porții.
Pentru Rețeta „Rulouri de dovlecei cu cremă de brânză”, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g dovlecei (2 dovlecei mai mari ) – cost estimativ 5 lei
- 400 g ardei kapia roșii (4 ardei) – cost estimativ 4 lei
- 350 g brânză telemea de vacă (brânză fărâmată pentru plăcintă, care se cumpără de la producătorii români cu un preț mult mai mic, de la raionul de lactate din piață) – cost estimativ 7 lei (1 kg costă 20 lei)
- 1 chită ceapă verde – cost estimativ – 1 leu
- 1 chită mărar – cost estimativ – 1 leu
- 1 salată verde mică – cost estimativ 2 lei
- 200 ml ulei, 2 felii pâine (de orice tip) – cost estimativ 2 lei
Mod de preparare:
Curățăm bine legumele (dovleceii, ardeii kapia) și verdeața (salata verde, ceapa verde, mărarul). Fiecărui ardei kapia i se face un capac, se scot semințele și nervurile, cu ajutorul unui cuțitaș. Spălăm bine legumele și verdeața.
Tăiem cei doi dovlecei pe lungime. Fiecare dovlecel va fi tăiat în șase felii egale. Vom obține 12 felii de dovlecei.
Tăiem rondele jumătate din chita de ceapă verde. Tocăm mărunt jumătate din chita de mărar.
Luăm un castron în care vom amesteca cele 350 g de brânză fărâmată cu rondele de ceapă verde și mărarul tocat mărunt. Ungem fiecare felie de dovlecel din cele 12 cu ulei, presărăm un praf de sare și de piper negru măcinat, ungem cei 4 ardei kapia cu ulei.
Tăiem cele două felii de pâine pe jumătate, rezultând patru bucăți de pâine.
Punem pe foc la încins două tigăi. Într-o tigaie, încinsă bine, punem cele 12 felii de dovlecel la prăjit. Avem grijă să le lăsăm câte 2 minute pe fiecare parte. În cea de-a doua tigaie, punem cei patru ardei kapia. Îi lăsăm tot 2 minute la prăjit, având grijă să fie întorși pentru a se prăji uniform.
După ce dovleceii și ardeii kapia s-au rumenit, îi vom pune pe un platou acoperit cu șervețele de bucătărie din hârtie care să absoarbă uleiul scurs, după prăjire.
Acum vom prăji în tigaia în care am prăjit ardeii și cele patru bucăți de pâine. Ele vor fi prăjite câte un minut pe fiecare parte, apoi se vor scoate și se vor pune pe platou.
Feliile de dovlecei vor fi așezate pe un tocător curat de lemn. Pe fiecare felie de dovlecel, întindem uniform conținutul a două lingurițe de cremă de brânză. Rulăm fiecare felie de dovlecel, realizându-se câte un cilindru („rulou”) care va fi legat cu câte o foaie de ceapă verde. La final, după rularea fiecărei felii, vom avea 12 rulouri umplute cu cremă de brânză și legate estetic cu foi de ceapă verde.
Vom lua și cei patru ardei kapia prăjiți și îi vom umple cu frunze de salată și foi de ceapă verde.
Ornare
Luăm patru farfurii întinse. Pe fiecare farfurie, vom pune câte trei rulouri de dovlecel umplute cu crema de brânză. Adăugăm câte o bucată de pâine prăjită peste care vom pune câte un ardei kapia prăjit și umplut cu frunze de salată și foi de ceapă verde.
Vom orna atât rulourile de dovlecei umpluți cu cremă de brânză, cât și ardeii kapia, cu fire de mărar verde, pentru un plus de aspect și frumusețe a aranjamentului de pe farfurie.
Costul total pentru patru porții este de 22 de lei. Practic, o porție costă 5,5 lei.
Vă doresc poftă bună!