Iată-ne ajunși la mijlocul săptămânii. Pentru o zi de miercuri, zi de post, în Oltenia, bunica mea pregătea o rețetă de „ardei umpluți cu stafide”. Rețeta este una foarte gustoasă și sățioasă prin aportul de nutrienți. Ca de obicei, voi pregăti o cantitate suficientă pentru patru porții.
Pentru rețeta ”Ardei umpluți cu stafide” avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g ardei gras roșu (4 ardei mari) – cost estimativ 5 lei
- 200 g cartofi (2 cartofi mari) – cost estimativ 1 leu
- 100 g stafide aurii – cost estimativ 3,5 lei
- 1 chită pătrunjel – cost estimativ 1 leu
- 150 g orez, 2 cepe mari, 150 g pastă roșii, 100 ml ulei, 6 grăunți de usturoi – cost estimativ 5,5 lei
Mod de pregătire
Începem prin a curăța legumele: ardeiul gras, cartofii, grăunții de usturroi, ceapa. Ardeiul gras se taie în partea de deasupra, păstrând „capacele”. Se curăță cu grijă de semințe și nervuri cu ajutorul unui cuțit mic.
Apoi, spălăm bine legumele curățate și pătrunjelul. Alegem bine stafidele și le spălăm într-un castronel.
Vom tăia cei doi cartofi mari în câte patru sferturi, rezultând 8 bucăți de cartof. Tocăm mărunt cepele, trei grăunți de usturoi și jumătate din legătura de pătrunjel. Într-o tigaie, vom pune 100 ml ulei și așezăm tigaia la foc mic. Când uleiul s-a încins, adăugăm ceapa tocată mărunt, o lăsăm la călit timp de 1 minut. Punem cei trei grăunți de usturoi tocați mărunt, amestecând să nu se prindă. Adăugăm orezul ales și spălat foarte bine, apoi stafidele și jumătatea de pătrunjel pe care am tocat-o.
Adăugăm 50 g pastă de roșii, punem și 250 ml de apă, apoi amestecăm la foc mic. Adăugăm și un praf de piper negru măcinat și un praf de sare. Lăsăm să fiarbă compoziția circa 8 minute. Luăm apoi tigaia de pe foc, lăsând compoziția să se răcească.
Când s-a răcit compoziția, cu ajutorul unei linguri medii o adăugăm în fiecare ardei, punând „capacele” deasupra.
Într-o oală medie, așezăm cei patru ardei umpluți, cele 8 bucăți de cartofi. Într-un castron, punem 500 ml apă, 100 g pastă de roșii, un praf de sare, un praf de piper negru măcinat. Amestecăm până la omogenizare. Adăugăm sosul obținut pe lângă cei patru ardei, în oală.
Acoperim oala cu un capac și o punem la fiert, la foc mic timp de 25-30 de minute.
Ornare
Între timp, pregătim farfuriile în care vom pune ardeii umpluți. După ce s-au fiert ardeii, cu o paletă, scoatem fiecare ardei în parte și îl așezăm cu grijă pe farfurie. Luăm apoi câte 2 bucăți de cartofi, adăugându-le lângă ardeiul umplut pe fiecare farfurie. Cu o lingură, adăugăm în farfurii, de jur-împrejurul ardeiului umplut și cartofilor, sosul. Ornarea continuă cu frunzulițele de pătrunjel din jumătatea oprită anterior.
Costul estimativ al rețetei este de 16 lei pentru cele patru porții. Așadar, o porție costă 4 lei.
Vă doresc poftă bună!