Vreau să continuăm seria rețetelor tradiționale oltenești, cu o altă rețetă favorită a bunicii mele, care și pentru mine este o rețetă de suflet. Vorbim despre o rețetă de post. Bunica mea ținea toate posturile mari de peste an, inclusiv zilele de miercuri și vineri din perioadele în care se putea mânca de „dulce”, adică periodele dintre posturi.
Această rețetă era preparată în Ajunul Sărbătorii de Dragobete (24 februarie), adică în ziua de 23 februarie.
Legenda lui Dragobete
În familia bunicii mele, se pregătea această rețetă pentru ”a-l îmbuna pe Dragobete”, care pentru noi românii reprezintă simbolul iubirii.
Se afirmă că Dragobete ar fi fost fiul legendarei Baba Dochia. Legenda spune, că, la naștere, Dragobete a avut patru ursitoare. Acestea i-au oferit cele mai alese daruri. Ursitoarele simbolizează cele patru anotimpuri. Prima ursitoare a fost Primăvara, care i-ar fi oferit toate florile de primăvară. A doua, a fost Vara, care i-ar fi oferit toată dulceața fructelor de vară: mure, zmeură, frăguțe, căpșune. A treia ursitoare a fost Toamna. Aceasta i-ar fi oferit belșugul fructelor și legumelor de toamnă. A patra ursitoare a fost Iarna. Aceasta i-a oferit o îmbrăcăminte albă cu sclipiri de diamante, o cingătoare cu brâu roșu, cusut cu perle.
Cu aceste daruri oferite de cele patru anotimpuri, se spune că Dragobete, întruchipat într-un crai frumos, a devenit un simbol al dragostei și al iubirii. De aceea, tradițiile de Dragobete sunt ca fetele îmbrăcate în cele mai bune haine, primenite, cum se spune la noi în Oltenia, să meargă pe văi și să culeagă flori de primăvară, considerând că acestea ar fi fost darurile primei ursitori, Primăvara. Aceste flori erau puse la icoane pentru a înlătura invidia și gândurile rele. Dacă locuiți în zone urbane, unde sunt piețe de flori sau florării, puteți cumpăra brândușe, viorele, ghiocei, tămâioare, mărgăritar, pe care le puteți pune la icoane.
Se mai spune, conform credinței populare, că Dragobetele ar fi un duh capricios căruia trebuie să îi câștigi bunăvoința. La noi, în familie, era un ritual culinar pe care bunica îl făcea pentru a-l „îmbuna pe Dragobete”.
Este vorba despre o rețetă de post, intitulată „Gutui umplute cu prune uscate”
Se spune că ingredientele acestei rețete reprezintă darurile oferite de către cele patru Ursitoare (cele patru anotimpuri) lui Dragobete.
Se consideră faptul că gutuile, prunele uscate, morcovii, ceapa sunt darurile Toamnei, verdeața, darul Primăverii, iar zmeura, roșiile reprezintă un dar al Verii. Orezul reprezintă simbolul diamantelor de pe îmbrăcămintea strălucitoare a lui Dragobete, adică darul Iernii.
Pentru această rețetă (ca de obicei, pregătim rețeta pentru patru porții), avem nevoie de:
- Patru gutui (600 g) – cost estimativ 6 lei
- 100 g prune uscate – cost estimativ 2,5 lei
- 2 morcovi – cost estimativ 0,5 lei
- O legătură de mărar – cost estimativ – 1 leu
- O legătură de pătrunjel – cost estimativ – 1 leu
- 100 g orez – 0,7 lei
- 100 g pastă roșii; 2 foi dafin; 4 cuișoare; 100 ml ulei; o ceapă de dimensiuni medii; 2 grăunți de usturoi; 50 ml sirop de smeură, praf de sare, praf de piper negru măcinat – cost estimativ – 7 lei
- 1 pâine feliată sau orice pâine care poate fi feliată – cost estimativ 5 lei
Mod de preparare:
Se curăță bine gutuile de puf, se curăță morcovii, apoi se spală sub jet de apă rece gutuile, morcovii și verdeața. În timp ce spălăm fructele, legumele, verdeața, într-o oală medie, punem apă la fiert.
Când apa a fiert în clocot, punem cele patru gutui în apa fierbinte, nu înainte ca într-una din gutui să înfigem cele patru cuișoare sub forma unei cruci. Se spune că semnul Crucii ne apără în cursul anului de invidie, deochi și gândurile rele îndreptate asupra noastră. Pe de altă parte, bunica mea spunea că aceste cuișoare dau o aromă deosebită mâncării și sunt foarte bune contra răcelii.
Cât timp lăsăm gutuile să fiarbă (aproximativ 30 minunte), tocăm morcovii în cubulețe mici, tocăm o jumătate din fiecare legătură de verdeață, păstrând celelalte jumătăți pentru a le pregăti de ornare. După 30 minute, încercăm o gutuie prin înfigerea unei scobitori. Dacă scobitoarea intră ușor, înseamnă că gutuile sunt fierte.
Scoatem gutuile din apa fierbinte (cu grijă să nu ne ardem), le așezăm pe un platou și le lăsăm să se răcească. Cât timp, gutuile se răcesc, într-o tigaie, punem ceapa tocată mărunt și cei doi grăunți de usturoi tocați mărunt, morcovii tocați cubulețe să se distuie cu puțin ulei (50 ml ulei) alături de puțină apă. Când tot ce am pus în tigaie s-a distuit, adăugăm și orezul (anterior bine ales și spălat cu apă rece). Lăsăm compoziția la foc mic circa 8 minute, apoi adăugăm o jumătate de linguriță din pasta de roșii. Lăsăm amestecul să fiarbă încă 2 minute în tigaie, adăugăm praful de sare și de piper apoi o luăm de pe foc.
Acum vom tăia cu un cuțit partea de sus a gutuii („capacul”) și o vom păstra. Vom îndepărta cu ajutorul unei lingurițe, mijlocul fiecărei gutui, scoțând și semnințele din acest mijloc extras. În același timp, vom tăia prunele pe jumătate și le vom scoate sâmburii.
După ce am terminat curățarea gutuilor și prunelor uscate, adăugăm verdeața tocată mărunt în amestecul pregătit în tigaie, apoi începem să umplem gutuile. Fiecare gutuie este umplută cu această compoziție, punând în același timp, în fiecare gutuie câte două jumătăți de prună uscată. După ce am umplut fiecare gutuie, așezăm „capacul”, adică partea de sus tăiată înainte de a se scoate mijlocul gutuilor.
Aranjăm gutuile într-o tavă cu margini înalte. Într-o farfurie, amestecăm 500 ml apă cu 50 ml ulei, pasta de roșii rămasă și jumătate din cantitatea de sirop de zmeură. Păstrăm cealaltă jumătate din cantitatea de sirop de zmeură.
Turnăm conținutul din farfurie în tavă, adăugăm cele două foi de dafin. Pornim cuptorul, apoi punem tava în cuptor la temperatura de 180 grade Celsius pentru o durată de 20 minute.
În timpul cât tava este la cuptor, înjumătățim un număr de 8 felii de pâine. Într-o tigaie bine încinsă, punem cele 16 bucăți de pâine rezultate, pentru a se prăji. Le lăsăm câte 2 minute pe fiecare parte.
Controlăm tava din cuptor pentru a vedea dacă s-au rumenit gutuile. După cele 20 de minute, scoatem tava din cuptor. Tăiem fiecare gutuie în jumătate, rezultând 8 jumătăți. Pe fiecare dintre cele patru farfurii, așezăm câte două jumătăți de gutuie, punând câte 3-4 linguri din sosul din tava în care au fiert gutuile. Vom adăuga și câte patru bucăți de pâine pe care le-am uns cu siropul de zmeură rămas. Cu verdeața (mărar și pătrunjel) rămasă ornăm farfuriile.
Ornare
Pentru a realiza o imagine cât mai reușită, punem câte un fir de pătrunjel, pe fiecare farfurie, între cele două jumătăți de gutuie.
Costul estimativ este de 24 lei, adică 6 lei o porție.
Vă urez poftă bună și cred că veți avea timp de astăzi, 22 ianuarie, până pe 23 februarie, să încercați să pregătiți acasă această delicioasă rețeteă de post pentru ca în ziua de 23 februarie să vă iasă impecabil!