Moneda digitală, în limbajul specialiștilor, este un stablecoin. Ea are ca și moneda clasică, acoperirea sau susținerea în metal prețios, adică aur. Deosebirea este că moneda este un instrument de plată digital, care se ține într-un token sau un card digital. Este supusă tipurilor clasice de operațiuni bancare doar că se folosește exclusiv digital. Datorită dependenței de baza de evaluare, valoarea sa nu poate crește sau scădea dramatic imediat. Este ca și moneda clasică supusă riscului inflației, dar mai puțin pentru că nu se emite monedă clasică, atunci când cashul dispare cum se întâmplă la moneda clasică.
Spre deosebire de stablecoin, critpo-currency sau criptomoneda are alte criterii. Ea depinde de sistemul on-line, de numărul de jucători. Cea mai cunoscută este Bitcoin care are un număr fix de unități, care o dată minate, vor fi tranzacționate. Bitcoin se minează, adică un calculator sau mai multe intră în blockchain, adică o rețea de blocuri informaționale și participă la competiții care la final oferă o cotă dintr-un Bitcoin. Evident, cei care vor să investească în Bitcoin pot cumpăra la prețul pieței ori pot primi părți de Bitcoin în schimbul serviciului prestat,
Spre deosebire de stablecoin, criptomoneda, fie ea Bitcoin, fie alt tip nu are o acoperire în aur nu depimde de un stat. Ea poate crește sau scădea rapid în funcție de piață și cât de mult se caută să se cumpere. Connsumul de energie este mare pentru minerii de criptomonede, deci ca orice investiție în acțiuni, Bursă, în criptomonede, este o investiție cu anumite riscuri, Criptomonedele se țin pe stick-uri, token-uri speciale cu anumite chei pe care le știe doar proprietarul lor.
Nefiind viciate de nicio formalitate bancară, tranzacțiile crypto sunt rapide și mult mai eficiente. Dar, repet, orice investiție poate aduce profit, dar comportă și riscuri.
Așadar, UE dacă va trece la stablecoin va fi ceva susținut de Euro, de zona Euro, de aceea diferențele nu vor fi foarte mari.
Sursa foto: Facebook/ The Crypto Times