Senatorul de Prahova Ninel Peia a făcut o declarație legată de marcarea momentului 9 februarie 1919.
Senatorul Ninel Peia a precizat:
„La 9 februarie 1919, România și Polonia au semnat acordul de a avea relații diiplomatice bilaterale. Polonia a fost împărțită de 4 ori în istorie, începând din secolul XVIII, iar spațiul românesc a fost sfârtecat de imperiile vecine din secolul XVII până în secolul XIX, statalitatea românească supravițund însă.
La Zakpane, în Polonia trăiește o comunitate românească străveche, goralii, care au origini încă de când Anonymus scria în cronica sa că la venirea maghiarilor în spațiul pannonic, i-au găsit pe români ca păstori ai romanilor „blaci ac pastores Romanorum”
În 1939, România ajuta Guvernul Poloniei în exil, Armata poloneză și o bună parte din populație care s-au refugiat la Craiova și Târgu Jiu. Tezaurul polonez a fost evacuat pe traseul Varșovia-Lublin-Snyatin-Ghica Vodă-Suceava-Buzău-Constanța și evacuat cu monitorizarea submarinelor românești Marsuinul, Delfinul, Rechinul pe bava HMS Eocene spre Istanbul.
Regretatul profesor universitar doctor Vladimir Iliescu, profesor la Universitatea din Aachen și Universitatea din Craiova, coleg de generație cu marii academicieni Berindei, Constantiiniu, Giurescu a scris în 1998 faptul că deși doar Polonia fusese invitată să adere la NATO în 1997, România și Polonia vor avea din nou un destin comun pe fllancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Vedem acum la 27 de ani de la acel articol din „Magazin Istoric” ce dreptate avea istoricul care alcătuise primul dicționar român-polon din știința românească contemporană.
La Craiova, România și Polonia au o structură comună, o Brigadă NATO, iar militarii celor două state se pregăresc în comun. Până la tragica perioadă 1919-1939, România și Polonia au avut graniță comună, au fost vecini carre s-au respectat.
Regele Carol al II-lea, în 1938, la Ziua Marinei a primit din partea Republicii Polone o sticlă cu apă din Marea Baltică. Regele a turnat-o simbolic în Marea Neagră, pe Pasarela Regală din Mamaia, unind simbolic cele două Mări.
Prietenia dintre România și Polonia ne onorează chiar dacă în prezent, cele două state nu mai sunt vecine. ”.