Simbolul „horei” este atestat din vremuri imemoriale. La Frumușica, Bodeștii de Jos, Județul Neamț, în anul 1942, la locul numit „Cetățuia”, s-a descoperit un grup statuar ceramic, datând din Neolitic, numit „Hora de la Frumușica”. Datează din mileniul IV î.Hr.
Se pot observa siluetele feminine prinse în horă. Era probabil un dans ritual în memoria Mamei Creatoare, zeița fertilității, pentru a asigura belșugul, prosperitatea.
Pentru că românii și-au celebrat bucuria prin tradiționala horă, era inevitabil ca în timpul evenimentelor care au condus către Unirea Principatelor, românii să joace hora.
În 1856, poetul Vasile Alecsandri publicase în „Steaua Dunării”, poezia „Hora Unirei”, iar muzica a fost compusă de către Alexandru Flechtenmacher.
Hora Unirii a fost imortalizată la Craiova, în ziua de 9 octombrie 1857, în ziua publicării votului Adunării Ad Hoc a Țării Românești, favorabil Unirii Principatelor, de către pictorul Theodor Aman.
Probabil că tot o salată țărănească va fi mâncat într-o zi de toamnă, 7 octombrie a anului 1857, ostenit de la munca ogorului și venind de la votul Adunării și celebrul simbol al Unirii, Moș Ion Roată, deputatul țăran din Adunarea Ad Hoc a Moldovei.
Data de 24 ianuarie 2025, aniversarea Unirii Principatelor de la 24 Ianuarie 1859, este într-o vineri. Așadar, salata țărănească conține exclusiv produse tradiționale românești de post.
Pentru a realiza această Salată țărănească „Hora Unirii” avem nevoie de următoarele ingrediente:
- patru pâinici țărănești rotunde – cost estimativ 10 lei (coapte la o brutărie românească)
- o salată verde – cost estimativ 2 lei (de la piață, de la producători români)
- 200 g castraveți verzi obișnuiți – cost estimativ 2 lei (de la piață, de la producători români)
- 400 g.varză dulce – cost estimativ 1 leu( o varză mică cumpărată de la piață, de la producători români, un kg de varză costând 3 lei)
- o chită cu cinci fire de ceapă verde – cost estimativ 1 leu
- o chită de mărar – cost estimativ 1 leu
- o ceapă roșie, o sfeclă roșie, patru roșii mici proaspete, un ardei gras verde, 1 morcov – cost estimativ 4 lei
- 4 linguri ulei, o linguriță de oțet
Pregătirea salatei
Curățăm și spălăm foarte bine salata verde, legumele și verdeața pentru a îndepărta particulele de pământ, praf. Salata verde se spală frunză cu frunză. La cele patru pâinici, tăiem partea de sus, circular în forma unui capac care se pune deoparte.
Din fiecare pâine, se scoate miezul pentru a se realiza locașul în care să fie așezată compoziția salatei țărănești. Miezul poate fi oprit pentru ziua de sâmbătă dacă dorim să pregătim chiftele.
Tăiem salata verde în stil „fideluță”. Castraveții se taie rondele. Varza dulce se taie și ea „fideluță”. Ceapa verde se taie rondele. Se oprește un fir pentru a fi folosit la ornarea salatei. Ceapa roșie se taie și ea rondele. Ardeiul se curăță pe interior de semințe și se taie rondele.
Mărarul se toacă mărunt. Se păstrează doar câteva fire pentru a fi ornată salata. Morcovul se dă pe răzătoarea mică. La fel procedăm și cu sfecla roșie. Punem într-un castron ingredientele pregătite anterior: salata verde, varza dulce, ceapa verde tăiate, mărarul tocat, ceapa roșie, morcovul ras, sfelca roșie rasă, ardeiul verde tocat.
Într-o farfurioară, amestecăm cele patru linguri de ulei, cu lingurița de oțet. Adăugăm un praf de sare, un praf de zahăr, un praf de piper negru măcinat după gust.
Amestecăm cu ajutorul unei furculițe acest sos. Apoi turnăm sosul respectiv în castron peste ingrediente. Amestecăm ingredientele cu sosul până se omogenizează.
Tăiem cele patru roșii mici pe jumătate, rezultând 8 jumătăți de roșie. Așezăm fiecare pâine pe câte o farfurie. Conținutul din castron se pune cu o lingură în mijlocul fiecăreia dintre cele patru pâini.
Ornare
După ce am umplut toate cele patru pâini, așezate pe farfurii, ornăm pe marginea pâinii cu rondele de castraveți sub forma unei hore. Cele 8 jumătăți de roșii le punem în mijlocul salatei așezate în fiecare din cele patru pâini, în formă de cerc.
Pentru a realiza o imagine cât mai reușită, punem câteva fire de mărar pe roșiile de deasupra salatei.
Costul estimativ este de 21 lei pentru patru porții, ceea ce înseamnă că o porție costă 5,25 lei.
După cum observați, dragi români de pretutindeni, în această salată, până și castraveții și roșiile „se înhoresc”.
Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, vă urez „La Mulți Ani!” și „Poftă bună!”