Am ales pentru ziua de miercuri 5 februarie 2025, o salată de post. Ca de obicei, am pregătit rețeta pentru patru porții. Este o salată făcută din legume și verdeață care provin din grădinile producătorilor români. Este bogată în nutrienți, este gustoasă, aromată și ajută la detoxifierea organismului.
Rețeta „Salată țărănească de conopidă” are nevoie de următoarele ingrediente:
- 800 g conopidă (o conopidă de mărime medie) – cost estimativ 8 lei
- 1 legătură de ceapă verde – cost estimativ 1 leu
- 1 legătură de usturoi verde -cost estimativ 2,5 lei
- 1 legătură de pătrunjel – cost estimativ 1 leu
- 1 ardei kapia roșu, 5 grăunți de usturoi, 50 ml ulei – cost estimativ 3,5 lei
Mod de preparare:
Se curăță legumele (comopida, ardeiul kapia și grăunții de usturoi uscat), și verdeața (ceapa verde, usturoiul verde, pătrunjelul).
Desfacem conopida în buchețele. Curățăm de semințe și nervuri, pe interior, ardeiul kapia roșu. Se toacă mărunt cei cinci grăunți de usturoi.
Se spală bine legumele și verdeața.
Luăm o oală medie și punem apă la fiert. Când apa a ajuns să fiarbă în clocot, se pun un praf de sare, un praf de piper alb măcinat, o linguriță de oțet, cei 50 ml ulei și grăunții de usturoi tocați mărunt.
După circa un minut, adăugăm cu grijă, buchețelele de conopidă. Lăsăm conopida la fiert circa 15 minute. Ardeiul kapia va fi pus la fiert în oala de pe foc cu 2 minute înainte de a opri aragazul.
Scoatem cu grijă buchețelele de conopidă, ardeiul kapia și le punem pe un platou cu șervețele de hârtie de bucătărie ca să se scurgă apa și să se zvânte.
Luăm ardeiul kapia zvântat și îl tăiem în 12 rondele. Tăiem ceapa verde și usturoiul verde rondele.
Ornare:
Luăm patru farfurii întinse. Pe fiecare din aceste farfurii vom pune: câte trei buchete de conopidă, câte trei rondele de ardei kapia roșu. Ornăm cele patru farfurii cu rondele de ceapă verde, rondele de usturoi verde și fire de pătrunjel.
Această salată are privilegiul de a fi puternic aromatizată natural pentru că legumele au fiert în apa în care am adăugat oțet, praf de piper alb măcinat, ulei și grăunții de usturoi tocați mărunt.
Costul estimativ este de 16 lei pentru patru porții. Astfel, o porție costă 4 lei.
Vă doresc poftă bună!