Se zice că nu e nimic întâmplător. Pe 21 octombrie 1833, adică acum 190 de ani, venea pe lume inventatorul dinamitei, savantul suedez Alfred Nobel. A dorit să creeze un produs care să ajute minerii, dar a ajuns să fie folosit la războaie. A decis apoi să lase după moartea sa, „Premiile Nobel”, plătibile din averea făcută din producția și vâzarea dinamitei.
Azi, emisiunea Rivalii care a avut pe TVR 2, de la ora 15.00, prima emisiune a sezonului din acest an, a fost ca o explozie benefică de bună dispoziție, entertainment, profesionalism de televiziune.
Dar să vă povestesc…
Oi fi eu mai nostalgic, „shitt happens” se zice! Asta este, nu îmi e rușine să recunosc, deși am peste 40 de ani, abia la 18 ani, când am ajuns într-un oraș universitar de provincie, dar Capitala Olteniei, Bănia cum se zice, am avut ocazia să mă uit la televiziuni private.
Am urmărit, așadar până la majorat, numai TVR, mai exact programul 1. Reușisem să îmbunătățim antena veche și să prindem „cu pureci” TVR 2, după 1989, mai exact prin anii 1997-1999 așa.
Deși a trecut ceva de la majorat și butonez mereu telecomanda, progamele TVR mi-au rămas în inimă. Am urmărit toate emisiunile pe care timp de 30 de ani le-a realizat Marina Almășan la TVR, fie pe 1 sau pe 2.
Absența Rivalilor din cauza unei intrigi nefericte care din fericire n-a ținut, m-a întristat.
Nu am găsit la nicio televiziune (am fost la viața mea prin multe studiouri de televiziune ca invitat – eram student în anul 4 deci acum 21 de ani când am intrat într-un studio local de televiziune, 3 TV la Craiova) familiaritatea de la TVR (am apărut și în studioul TVR Craiova, regional de câteva ori)! Mă refer la familiaritatea și umanitatea la o dezbatere-spectacol, talk show cum se mai zice acum.
Azi, Horia Moculescu, Sanda Ladoși, Anca Sigartău, Gabriel Dorobanțu, maeștri ai show-ului, fie că vorbim de muzică, televiziune, film, medicul Bebe Mihăescu, avocatul Adrian Cuculis, echipa de moderatori principali Marina Almășan-Dan Helciug alături de ceilați membri ai echipei au arătat că familiaritatea, sentimentul de „acasă” nu a dispărut.
Se menține sentimentul că la TVR2 ești „acasă”, indiferent dacă te uiți la televizor sau pe Internet, dacă ești la muncă, acasă, într-un mijloc de transport unde ai acces la Internet.
Maestrul Moculescu s-a întrecut pe sine. A spus că a avut cinci neveste și că pe toate le-a iubit sincer chiar dacă sunt cinci căsnicii ratate, spunea maestrul.
A spus că a avut și o iubire, nematerializată într-o căsnicie, că a iubit-o pe acea femeie mai mult decât pe soțiile legale. A spus că la un moment dat acea femeie l-a sunat, când se afla în fața celei de a doua căsnicii, pentru că pretendentul voia să-i ceară lul, iubitul etern voie ca el să o ia de soție.
Dezbaterea din platou a fost sinceră, antrenantă, pe un ton plăcut, chiar dacă opiniile erau diferite. S-a citat și exemplul din mitologia greacă atunci când doi soți i-au cerut lui Zeus să nu se vadă murind unul pe altul, ca dorința cea mai mare. Nu au cerut palate, bogății, deși în fața lor era Zeus. Au cerut să nu se vadă murind! Iar Zeus, cel veșnic, le-a îndeplinit dorința!
Un alt membru al echipei, psiholog a spus că „iubirea se întreține”. Trebuie să ai grijă de tine, de celălalt, să îl ajuți să te iubească.
A debutat și rubrica unuia din marii caricaturiști ai României, Costel Pătrșcan. Invitații au avut o temă de desenat, Pătrășcan a desenat și el iar psihologul emisiunii a trebuit să dea premiul unui invitat. Evident, premiul l-a luat maestrul Horia Moculescu!
S-a lansat și rubrica noului sezon și anume „cele mai frumoase șlagăre din muzica românească”. Raluca a declarat că a ales 10 piese. „Rivalii”, în ultima ediție a anului, va organiza la Teatrul Constantin Tănase, gala Top 10. Prima melodie, din ediția de debut este aceea lansată în 1986 de marele cântăreț Gabriel Dorobanțu, „Hai vino iar în gara noastră mică”. S-a spus în premieră că melodia trebuia cântată de Ileana Șipoteanu, preferința compozitorului Dumitru Lupu. Versurile cântate până la urmă de Gabriel Dorobanțu aparțin lui Florin Pretorian.
Lumea a trăit mereu între două trenuri, au existat povești de viață și de iubire în gări. Gara este simbolul așteptării, al regăsirii, al despărțirii, al bucuriilor și regretelor.
Emisiunea are și o „rubrică a redacției” în care s-a răspuns la o scrisoare despre o relație de iubire, sosită pe adresa redacției. Un spectator a dorit să i se spună dacă să aleagă între iubirea pentru soție sau pentru amantă. Invitații au trebuit să îi răspundă celui care a scris scrisoarea. Părerea generală a fost să rămână la căsnicie. S-au remarcat opiniile lui Horia Moculescu și a Sandei Ladosi.
Sanda Ladosi a cântat o superbă melodie, cu refrenul „O dimineață în culori…un buchet de flori”.
Există și un concurs oferit de marca de condimente „Cosmin” de la Fuchs. Romvac, Catena și Boromir au fost sponsorii emisiunii Rivalii!
Înregistraț, maestrul Gheorghe Turda, a transmis un mesaj despre iubirea pentru regretata sa soție. Maestrul Florin Zamfirescu, marele nostru actor a oferit și el un mesaj.
Concluzia emisiunii de debut a sezonului 2023 al emisiunii ”Rivalii” a fost că iubirea este un sentiment care trebuie păstrat dar și actualizat în permanență. Să existe respect, credință și construcție din ambele părți între care are loc iubirea. Se paote vorbi și de o personalizare a iubirii, de la relație, la relație.
Premiul, un rucsac, a mers la o persoană care iubește aventura.
La final, echipa a mulțumit publicului, invitaților din platou, invitaților permanenți.
La final, în spirit de unitate cu românii de peste Prut, a cântat trupa Millenium din Moldova de peste Prut.
Astăzi, consider că binele a triumfat. Mă bucur că am motive din nou ca sâmbătă de la ora 15 să mă uit la TVR 2!
Succes, Marina Almășan și Dan Helciug!
Sursa foto: Rivalii