Este sâmbătă seară și suntem la sfârșit de săptămână. Bunica mea gătea această mâncare în serile geroase de iarnă. Alesese acest fel de mâncare pentru faptul că avea ingrediente sănătoase și hrănitoare: vitaminele din praz și măsline, proteinele din carnea de pui.
Unii bucătari aleg să pregătească mâncarea de praz cu măsline folosind limba de porc în locul cărnii de pui. Pentru bunica mea însă, puiul a fost mereu mult mai bun și mai sănătos pentru că ea folosea doar puii pe care-i creștea în curtea sa și îi hrănea cu porumb.
În zilele de post, bunica mea pregătea mâncarea de praz doar cu măsline, fără carne.
Am ales, ca de obicei să pregătesc rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Mâncare de praz cu măsline și carne de pui”, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 800 g praz – cost estimativ 7 lei
- 500 g pulpe superioare de pui dezosate, fără piele – cost estimativ 13 lei
- 300 g măsline negre – cost estimativ 7,5 lei
- 1 chită de pătrunjel – cost estimativ 1,5 lei
- 100 g pastă de roșii, 250 ml ulei, sare, piper negru măcinat, 2 foi dafin, cost estimativ 4 lei
Mod de preparare:
Mai întâi, curățăm foarte bine fiecare fir de praz. Spălăm apoi firele de praz, foarte bine pentru a îndepărta praful și impuritățile.
Curățăm pătrunjelul verde și îl spălăm foarte bine.
Spălăm foarte bine pulpele de pui și le lăsăm la zvântat.
Tocăm rondele firele de praz. Porționăm în mod egal pulpele dezosate de pui.
Luăm o cratiță de mărime medie și punem în ea aproximativ 150 ml ulei. Pumem cratița pe aragaz la foc mic și așteptăm să se încingă uleiul. Când uleiul s-a încins, punem în cratiță, rondelele de praz. Le lăsăm la prăjit fix 3 minute. Avem grijă să amestecăm în continuu cu o lingură de lemn.
Adăugăm pasta de roșii, punem apă cât să acoperim rondelele de praz, adăugăm un praf de sare, un praf de piper negru măcinat și cele două foi de dafin. Lăsăm să se gătească mâncarea la foc mic circa 40 de minute, până când prazul s-a fiert foarte bine. Dacă este nevoie, adăugăm apă din când în când.
Cât timp, se gătește mâncarea de praz, luăm o tigaie, în care turnăm restul de 100 ml ulei. Așezăm tigaia la foc mic și așteptăm să se încingă uleiul. Când uleiul s-a încins, punem bucățile de pulpă dezosată de pui peste care anterior am presărat un praf de sare, un praf de piper negru măcinat.
Întoarcem pe fiecare parte bucățile de carne în tigaie pentru a se rumeni uniform pe toate părțile. Când constatăm că bucățile de pulpă s-au rumenit foarte bine și uniform, le scoatem din tigaie și le așezăm la „hodinit” pe un platou acoperit cu șervețele de hârtie. Lăsăm să se scurgă surplusul de ulei.
După ce uleiul s-a scurs din pulpe, luăm bucățile de carne de pui și le așezăm în cratița în care fierbe mâncarea de praz. Punem și cele 300 g de măsline curățate anterior de sâmburi. Lăsăm cratița la fiert circa 5 minute. Oprim focul și lăsăm mâncarea la răcit timp de 8 minute.
Ornare
Luăm patru farfurii adânci. În fiecare farfurie, punem porții egale de mâncare de praz cu măsline și câte 3 sau 4 bucăți de carne de pui. Vom orna cu fire de pătrunjel verde.
Costul estimativ este de 33 de lei pentru patru porții. Costul estimativ al unei porții este de 8,25 lei.
Vă doresc poftă bună!