Am gătit această mâncare pentru că bunica mea o pregătea de foarte multe ori. Era mâncarea ei preferată. Această rețetă are povestea ei. Bunica mea mi-a povestit că în primii ani de după cel de Al Doilea Război Mondial, în România au fost perioade de foamete, inundații și chiar un viscol de proporții. Alimentele se găseau foarte greu.
Pentru ea, acest fel de mâncare ajunsese să reprezinte o delicatesă ca pentru mulți oameni din România acelor ani.
Ca de fiecare dată, am ales să pregătesc rețeta pentru patru porții.
Pentru rețeta „Mâncărică de cartofi cu prune uscate” avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 800 g cartofi albi, cost estimativ 3 lei,
- 100 g prune uscate, cost estimativ 2,5 lei
- 1 legătură mărar, cost estimativ 1 leu
- 1 ardei gras roșu, 100 g pastă de roșii, 2 foi dafin, 100 ml ulei, 1 ceapă mare, 3 grăunți de usturoi, un praf de sare, un praf de piper negru măcinat, cost estimativ 5,5 lei
Mod de preparare rețeta:
Curățăm bine legumele (cartofii, ardeiul gras roșu, ceapa uscată, grăunții de usturoi) și verdeața (mărarul verde).
Spălăm bine legumele și verdeața. Tăiem cartofii cubulețe și îi mai spălăm încă o dată. Tăiem ardeiul gras, ceapa, grăunții de usturoi, mărunt. Tăiem pe jumătate prunele uscate și le scoatem sâmburii.
Luăm o oală medie, punem în ea 100 ml apă, 100 ml ulei. Când începe să fiarbă apa cu uleiul, punem în oală ceapa și ardeiul gras tocate mărunt anterior,
Lăsăm să fiarbă circa 3 minute. După aceea, adăugăm cartofii tăiați cubulețe. Punem apă cât să acoperim cartofii.
Lăsăm să fiarbă circa 20 de minute, având grijă să fie mereu acoperiți în întregime cartofii cu apă.
Când cartofii sunt fierți, adăugăm pasta de roșii, foile de dafin, grăunții de usturoi tocați mărunt, jumătățile de prune uscate, un praf de sare, un praf de piper negru măcinat.
Lăsăm la fiert încă 5 minute. Oprim focul și lăsăm oala 5 minute „la hodinit” pentru ca mâncărica de cartofi cu prune uscate să își ia gustul.
Ornare
Luăm patru farfurii adânci. În fiecare farfurie, cu un polonic punem porții egale din mâncărica de cartofi cu prune uscate. Decorăm fiecare farfurie cu fire de mărar verde proaspăt.
Costul estimativ este de 12 lei pentru patru porții delicioase și gustoase. Costul unei porții este de 3 lei. Este o mâncare bogată în vitamine și nutrienți care vă va da energia necesară unui început de săptămână pe care vi-l doresc cât mai reușit!
Vă doresc poftă bună!