Bunica mea obișnuia să pregătească această rețetă tradițională atunci când se întorcea de la munca ogorului într-o după amiază de sâmbătă. Bunica mea muncea întotdeanua la câmp până în jurul orei 15, sâmbăta pentru că restul după amiezii era dedicat pregătirii mâncărurilor pentru zilele de sâmbătă și duminică.
Rețeta tradițională românească de varză umplută se face exclusiv cu ingrediente tradiționale românești. Această rețetă are avantajul că oferă un produs la fel de gustos precum sarmalele, numai că se pregătește și este gata de pus în farfurie mult mai repede.
Am optat ca și până acum ca să pregătim o cantitate necesară pentru patru porții generoase.
Pentru rețeta tradițională românească de varză umplută avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg varză (patru verze mici) – cost estimativ 3 lei
- 300 g carne tocată de porc – cost estimativ 6 lei
- 300 g pastă de roșii (sau bulion de casă) – cost estimativ 3 lei
- 100 g orez – cost estimativ 0,70 lei
- 2 cepe, un ardei gras roșu, 4 foi de dafin, 1 pachet cimbru uscat – cost aproximativ 4,30 lei
- 1 chită mărar – cost estimativ – 1 leu
- 1 pâine țărănească rotundă – cost estimativ – 2,5 lei
Mod de preparare:
Prima operațiune din bucătărie pe care o facem este aceea a curățării legumelor: varza (tăiem cotorul), ardeiul (se curăță de semințe), ceapa (se curăță de foi, mustăți și codiță). Spălăm foarte bine legumele și verdeața (mărarul).
Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, tăiem cu grijă partea superioară a celor patru verze („capacul”), parte pe care o vom păstra separat.
Vom trece la îndepărtarea cu ajutorul unui cuțit mic, miezului celor patru verze și vom păstra miezul extras pentru mai târziu.
Tocăm mărunt ceapa și ardeiul gras roșu. Încingem o tigaie în care adăugăm 4-5 stropi de ulei. Când s-a încins, adăugăm ceapa, ardeiul. Le tragem la tigaie timp de 3-4 minute. Adăugăm și cele 300 g carne tocată de porc. Amestecăm bine cu o paletă de lemn, până la rumenirea uniformă. Când compoziția s-a rumenit uniform, adăugăm 100 g pastă de roșii (sau bulion). Adăugăm și 100 g de orez, ales și spălat în prealabil. Continuăm să amestecăm compoziția timp de 3-4 minute și așteptăm să scadă.
Tocăm mărunt jumătate din chita de mărar. Mărarul tocat îl adăugăm la compoziția din tigaie. Adăugăm după gust, un praf de sare, un praf de piper negru măcinat, un praf de boia dulce de ardei și 3-4 grame de cimbru uscat.
După ce au trecut cele 3-4 minute luăm tigaia de pe foc și lăsăm compoziția să se răcească pentru circa 10 minute.
După ce s-a răcit și s-a întărit compoziția, cu ajutorul unei linguri, umplem interiorul verzelor scobite anterior.
Mijlocul scos din cele patru verze va fi tăiat „fideluță” și va fi pus pe baza unei oale medii pe care o vom folosi la fierberea verzelor umplute. Adăugăm cele patru verze umplute în oală (la fiecare varză adăugăm „capacul tăiat anterior”). Punem cele patru foi de dafin în dreptul fiecărei verze pentru gust. Adăugăm restul de 200 g pastă roșii (bulion) în oală, în jurul verzelor. Adăugăm apă până când verzele vor fi acoperite.
Presărăm încă 1-2 g cimbru uscat. Așezăm oala să fiarbă la foc mare timp de 10 minute după care micșorăm focul pentru ca oala să fiarbă aproximativ încă 30 minute la foc mic.
Cât timp oala fierbe la foc mic, pâinea țărănească se taie în patru felii egale rotunde, tăindu-se circular, în secțiune. Cele patru felii rotunde rezultate vor fi unse cu ulei și vor fi puse la prăjit pe o tigaie încinsă. Bunica mea folosea un grătar și îl așeza pe tăciunii din vatră, ceea ce le dădea un gust deosebit acestor felii de pâine. La capătul celor 30 minute de fierbere la foc mic, luăm oala de pe foc.
Ornare
Se lasă cinci minute la răcit (la ”hodinit”, cum spunea bunica mea), timp în care pe cele patru farfurii punem câte o felie rotundă de pâine prăjită. Scoatem cu grijă cu o paletă fiecare varză și o așezăm pe farfuria ei, deasupra feliei de pâine. Cealaltă jumătate din chita de mărar rămasă, oprim câteva fire iar restul firelor vor fi tocate mărunt pentru a orna varza umplută și garnitura de varză tocată adăugată pe farfurie, în jurul verzei umplute. Firele rămase de mărar vor fi puse pe marginile feliilor de pâine prăjită, peste varza umplută și peste garnitura de varză de lângă vara umplută.
Este o rețetă foarte bună și foarte gustoasă. Imaginiați-vă numai aroma și gustul desăvârșite ale pâinii prăjite impregnate de sosul lăsat de la varza umplută. Nu mai vorbim despre ce gust are varza umplută și ce deliciu are garnitura din jurul verzei, unde s-au lăsat aromele magice ale verzei, cărnii, condimentelor puse cu generozitate de maestru bucătar.
Costul estimativ al rețetei de astăzi este de 20, 5 lei, ceea ce înseamnă că o porție depășește cu puțin suma de 5 lei. Aș preciza, înainte de a vă dori poftă bună, că este un cost foarte convenabil!
Vă doresc poftă bună într-o sâmbătă după amiază, alături ce cei dragi!