Ziua de joi, 23 ianuarie 2025 este una specială. În ziua de 23 ianuarie 1821, la Padeș-Gorj, Tudor Vladimirescu lansa faimoasa Proclamație de la Padeș, considerată un prim pas spre crearea statului român modern.
Legendele spun că însuși „Domnul Tudor” prefera plăcinta cu brânză și lapte bătut, făcută cu foi țărănești de casă.
Pentru „Plăcintă țărănească cu brânză, vinete și ardei în sos de iaurt” avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 pachet foi plăcintă – 400g – cost estimativ 4 lei
- Brânză telemea de vacă – 500 g (brânză fărâmată pentru plăcintă, care se cumpără de la raionul de lactate din piață, cu un preț mult mai mic) – cost estimativ 20 lei/kg, 10 lei/500g.
- iaurt natur 400 g, 1,5% grăsime (de la cel mai ieftin hypermarket) – cost estimativ 2 lei
- Griș 250 g – cost estimativ 1,5 lei
- 2 vinete medii – cost estimativ 3 lei
- 2 ardei roșii (kapia) – cost estimativ 3 lei
- 250 ml ulei – cost estimativ 1,5 lei
- 1 chită pătrunjel – cost estimativ – 1 leu
- 1 chită mărar – cost estimativ – 1 leu
Mod de preparare:
Spălăm bine vinetele, ardeii și verdeața. După ce s-au zvântat, tăiem vinetele și ardeii sub formă de rondele. Ungem rondelele de vinete și ardei cu ulei și le punem să se prăjească într-o tigaie încinsă în prealabil.
Chita de mărar și de pătrunjel se toacă mărunt. Se pregătește compoziția pentru plăcintă. Brânza telemea se împarte în două părți egale: 250 g pentru compoziție de umplere a plăcintei. 250 g de brânză vor fi folosite la ornarea plăcintei.
Amestecăm 250 g brânză cu 200 g griș, 100 g iaurt și jumătate din mărarul și pătrunjelul tocate mărunt.
Într-o tavă rotundă de mărime medie, adăugăm câțiva stropi de ulei. Cu acești stropi de ulei, se unge tava folosind o pensulă de bucătărie, utilizată la gătit. Vom presăra o ploaie de 50 g griș. Se pun trei foi de plăcintă. Cele trei foi se desfac cu grijă din pachet pentru a nu se rupe.
Stropim cu apă și punem o lingură de iaurt peste cele trei foi. Punem câțiva stropi de ulei. Ungem cu pensula și adăugăm un strat din compoziția pentru umplere a plăcintei. Nivelăm și punem un strat de rondele de vinete peste compoziție. Adăugăm alte trei foi de plăcintă, le stropim cu apă ulei și o lingură de iaurt pe care o întindem peste foi. Adăugăm un alt strat de compoziție peste care punem rondele de ardei roșu.
Repetăm scenariul cu un alt set de trei foi de plăcintă. Avem grijă să oprim două foi de plăcintă pentru a fi puse ultimele peste ultimul strat de compoziție.
Oprim câteva rondele de vinete și ardei pentru a orna partea superioară a plăcintei. Când vom termina de asamblat plăcinta, ungem plăcinta cu un amestec compus din o linguriță de ulei și o lingură de iaurt.
Introducem plăcinta la cuptorul încins cu un sfert de oră mai devreme. Cuptorul se setează la 180 grade. Plăcinta se lasă la cuptor între 15 și 20 minute, verificând dacă s-a rumenit. Când plăcinta este rumenă, o scoatem din cuptor, o lăsăm la răcit cel puțin 5 minute, apoi o porționăm în patru porții, tăind plăcinta în formă de cruce.
Ornare:
Fiecare bucată de plăcintă o punem pe farfuria ei, ornăm cu brânză toate cele patru bucăți, punând pe fiecare bucată rondele de vinete și ardei roșu. Apoi în farfurie, punem și iaurt în jurul porției de plăcintă. Peste iaurt, presărăm un praf de boia dulce.
La sfârșit, ornăm plăcinta cu mărar și pătrunjel. Într-un pahar, punem restul de iaurt, peste care presărăm un praf de boia dulce și o frunză de pătrunjel pentru aspect. Iaurtul este foarte sănătos. Astfel, avem patru porții foarte generoase și foarte sățioase.
Plăcinta se servește împreună cu iaurtul.
Costul estimativ este 27 lei, echivalentul a patru porții generoase (așadar vom ajunge la un cost sub 7 lei/porție). Este o investiție acceptabilă pentru deliciul unei zile de joi, în avanpremiera unei sărbători naționale, Unirea Principatelor – 24 Ianuarie 1859!
Vă doresc poftă bună!