În data de 25 martie 2023, va avut loc Ora Pământului („Earth Hour„), eveniment ce are loc în ultima sâmbătă din luna martie. În acest an, organizatorii evenimentului, World Wildlife Fund (WWF), au dorit ca acesta să fie „cea mai mare oră a Pământului” de până acum. Evenimentul a devenit cunoscut în special pentru momentul „stingerii luminilor” („Lights Out”), între orele 20.00-21.00 ora României, la care participă oameni din întreaga lume încă de la prima sa celebrare din anul 2007.
Ora Pământului implică susținători din peste 190 de țări și teritorii, toți acționând pentru a asigura un viitor mai sigur pentru oameni și planetă. De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor timp de o oră în construcţii emblematice din întreaga lume.
Evenimentul este un catalizator pentru un impact pozitiv asupra mediului, conducând la schimbări legislative majore prin valorificarea puterii oamenilor și a acțiunii colective. Scopul său este de a crește gradul de conștientizare și de a declanșa la nivel mondial acțiuni pentru conservarea, protejarea și refacerea naturii, abordarea crizei climatice și depunerea efortului comun pentru a modela un viitor mai sigur pentru toți oamenii.
Este important să conștientizăm că natura stă la baza unei planete sănătoase și reprezintă o soluție la îndemână, puternică și eficientă și că numai prin conservarea și protejarea biodiversității prin politici și o legislație bine stabilită în acest sens putem reduce până la a stopa schimbările climatice. Energia fosilă utilizată în producerea electricității este responsabilă pentru trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice.
Ora Pământului a fost inițiată de „World Wide Fund for Nature„, care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste o sută de țări. Înființată în 1961, misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura.
Organizatorii subliniază faptul că Ora Pământului nu înseamnă nimic dacă nu continuăm după acest eveniment să ne preocupăm în a lua măsuri pentru a proteja mediul din jurul nostru. Fiecare persoană, comunitate, întreprindere și guvern trebuie să-și intensifice eforturile pentru a proteja și reconstrui Pământul, care este casa noastră. În plus
Pentru a putea evita deteriorarea ireversibilă a planetei noastre, se impune menținerea creșterii temperaturii globale sub pragul climatic de 1,5°C până în 2030. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să depunem eforturi pentru refacerea mediului degradat sau distrus.
În prezent, lumea se află într-un moment de cotitură, dat de schimbările climatice tot mai semnificative și de problemele de mediu, care pun în pericol viitorul omenirii și al întregii planete. Suntem pe cale să depășim limita de creștere a temperaturii globale de 1,5 °C stabilită până în 2030, de Acordul de la Paris privind clima.
Prin urmare, următorii șapte ani sunt esențiali pentru viitorul omenirii. Pentru a face față acestor provocări, trebuie să ne facem timp pentru a reflecta asupra beneficiilor incredibile pe care natura ni le oferă și pentru a crea un viitor mai bun pentru oameni și planetă. Fie că este vorba de 60 de secunde, 60 de minute sau chiar mai mult de o oră, fiecare dintre noi trebuie să contribuim la protejarea mediului înconjurător.
Prin „Earth Hour”, WWF și-a propus să arate că natura reprezintă o soluție la îndemână, puternică și eficientă pentru a combate schimbările climatice și pentru a proteja biodiversitatea. În plus, evenimentul reprezintă o oportunitate de a atrage atenția asupra unor probleme majore precum poluarea, defrișarea, distrugerea habitatelor și schimbările climatice, care afectează viața pe planeta noastră.
Ora Pământului continuă să inspire și să motiveze oamenii din întreaga lume să acționeze pentru protejarea mediului și a biodiversității. Indiferent de cât de mici sau mari sunt acțiunile noastre, ele pot face o diferență semnificativă în conservarea și protejarea naturii și în crearea unui viitor mai sigur pentru toți oamenii.