Șeful Kremlinului, Vladimir Putin, a anunțat recent planurile de a staționa arme nucleare tactice în Belarus, vecinul Rusiei. Reacțiile la acest anunț au fost diferite, Berlinul criticând în mod deschis măsura și SUA având o atitudine mai relaxată.
Guvernul german a catalogat comparația făcută de președintele Putin între această decizie și împărțirea nucleară a NATO drept „înșelătoare” și a subliniat că nu justifică decizia Rusiei. Ministerul de Externe din Berlin a caracterizat anunțul drept o „încercare ulterioară de intimidare nucleară”, menționând că Belarus a declarat în mai multe rânduri că va fi liberă de arme nucleare.
Președintele rus a declarat la televiziunea de stat că Rusia și Belarus au ajuns la un acord pentru a plasa arme nucleare tactice în Belarus, comparând situația cu prezența armelor nucleare americane în Europa alături de aliații săi. Putin a afirmat că Rusia face doar ceea ce SUA au făcut de zeci de ani.
În SUA, Departamentul Apărării monitorizează situația, dar nu intenționează să-și schimbe politica privind armele nucleare. Pentagonul a precizat că nu există indicii că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară și a reiterat angajamentul SUA pentru apărarea colectivă a NATO.
În schimb, Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) s-a arătat îngrijorată de posibilele consecințe ale staționării armelor nucleare rusești în Belarus. Organizația, laureată a Premiului Nobel, a avertizat că planul lui Putin reprezintă o „escaladare extrem de periculoasă”, care sporește probabilitatea utilizării unor astfel de arme. ICAN a subliniat că, în contextul războiului din Ucraina, riscul unei erori de judecată sau al interpretării greșite este foarte mare.
ICAN a amintit, de asemenea, că Tratatul de interzicere a armelor nucleare (TPNW) interzice statelor să permită staționarea armelor nucleare străine pe teritoriul lor. Deși 92 de țări au semnat acordul adoptat în 2017, Rusia și Belarus nu se numără printre ele. De asemenea, nici statele cu baze nucleare americane – Germania, Belgia, Italia, Țările de Jos și Turcia – nu au aderat la tratat.