Franța este zguduită de proteste care afectează Parisul și alte orașe mari ale țării, arată Radio France International. Franța este un stat în care civismul ia de multe ori forma unor proteste de mare intensitate pentru că deviza Libertate, Egalitate, Fraternitate nu este doar o frază electorală. Franța a avut Marea Revoluție din 1789-1794, Revoluția din Iulie, Revoluția din 1848. A avut marile proteste din 1968, când studentii din Paris au ieșit în stradă și au obținut demisia președintelui Charles de Gaulle, conducătorul rezistenței din cel de al doilea război mondial.
Azi, studenții de la prestigioasa universitate de la Sorbonna au ieșit la proteste. Francezii cer ca vârsta de pensionare să nu crească, reclamă haosul din sistemul național de pensii. Președintele Macron a fost votat a doua oară numai ca să nu ajungă la putere Marine le Pen și extrema dreaptă, ceea ce înseamnă că regimul său dar și poziția Franței la nivelul UE a decăzut. Sentimentele anti-UE pe fondul pandemiei și creșterii imigrației ilegale sunt mari în Franța care cândva era considerată farul democrației în Europa.
Fermierii francezi cer oprirea importurilor din Ucraina și susținerea guvernamentală în fața creșterii facturilor la utilități care afectează producția agricolă.
Așadar, protestele din Franța pot fi un declanșator al unor proteste de anvergură la nivel european care zdruncină edificiul UE dar și democrația europeană.