Deja a devenit o tradiție ca FOODie, proiect științific care dorește să înregistreze electronic rețetele tradiționale gastronomice din România, să participe, alături de Grup vocal fondator „Zadunaiska Sici” Tulcea al Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Tulcea, la masa de Veceră și Crăciun pe stil vechi, găzduită anul acesta în locația primitoare a familiei Cacencu.
Echipa FOODie, coordonată de doamna prof.univ.dr.habil. Otilia Hedeșan a scris pe Facebook:
„Dincolo de prescripțiile rituale și de formele de consolidare a relațiilor sociale, această masă îmbelșugată pune în evidență excelențele culinare ale gospodinelor grupului care s-au străduit să prepare mâncăruri alese, de post și de dulce, care păstrează un filon tradițional (kukea, ozvar, pirișke, scordolea, plăcinte cu varză, nucă și mac, răcituri, friptură, sarmale), care țin de un identitar familial (cartofii umpluți ai doamnei Anica) sau care demonstrează influențele gastronomice mondiale asupra alimentației locale, aceasta devenind din ce în ce mai diversificată (aperitive, budincă cu ciuperci, rulouri în stil ucrainean, salatele Boeuf și Șuba, eclere).
Nu în ultimul rând, copiii care au colindat au fost răsplătiți de gazde cu duhide (daruri)”.
Sursa foto: Pro TV