FIFA a anunțat oficial gazdele pentru Cupele Mondiale din 2030 și 2034, în cadrul Congresului desfășurat la Zurich. Ediția din 2030 va avea o organizare specială, fiind găzduită de Maroc, Spania și Portugalia, în timp ce meciuri simbolice se vor desfășura în Uruguay, Argentina și Paraguay, pentru a marca 100 de ani de la prima Cupă Mondială.
Competiția din 2030 va fi una de referință, fiind prima ediție care se va disputa în șase țări diferite. Turneul se va desfășura între 13 iunie și 21 iulie 2030 și va include 104 meciuri. Cele trei partide de deschidere vor avea loc în Uruguay, Argentina și Paraguay, în onoarea primei Cupe Mondiale, organizată în 1930 într-un singur loc – Uruguay.
Uruguay a fost gazda ediției inaugurale a Cupei Mondiale din 1930 și a câștigat competiția, învingând Argentina în finală. De asemenea, sediul Confederației Sud-Americane de Fotbal (CONMEBOL) se află în Paraguay, motiv pentru care țara a fost inclusă în proiectul acestei ediții aniversare.
Arabia Saudită, gazda World Cup 2034
Pentru Cupa Mondială din 2034, FIFA a desemnat Arabia Saudită drept gazdă. Decizia a fost adoptată prin aplauzele membrilor Congresului FIFA, iar președintele Gianni Infantino a declarat: „Țara gazdă a Cupei Mondiale din 2034 va fi Arabia Saudită, felicitări!”.
Această decizie marchează un pas important în direcția globalizării fotbalului, în contextul în care regiunea Golfului Persic continuă să joace un rol din ce în ce mai important în sporturile internaționale. Arabia Saudită a investit masiv în fotbal, atrăgând jucători celebri și finanțând proiecte de infrastructură sportivă de amploare.
Preliminariile World Cup 2026 – Tragerile la sorți vor fi transmise live
În altă ordine de idei, FIFA a anunțat că tragerile la sorți pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2026 vor fi transmise în direct pe Antena 1 și AntenaPLAY, vineri, de la ora 13:00. Echipa națională a României va fi plasată în urna a doua, după un parcurs perfect în Liga Națiunilor, unde a obținut punctaj maxim împotriva Kosovo, Cipru și Lituania. Această poziție permite României să evite adversari de calibru precum Suedia, Norvegia sau Turcia în faza grupelor de calificare.