Un scor de egalitate la referendum și o victorie modestă în primul tur a Maiei Sandu înseamnă, de facto, o înfrângere.
Când eram eu ucenic în studiul Istoriei, să tot fi avut vreo 15-16 ani prin liceu, am dat peste un pasaj în care un istoric latin spunea despre împăratul roman Domitian un lucru care m-a marcat. Istoricul spunea „Nu erau mai mari victorii decât înfrângerile pe care le serba”.
Personal, la aproape trei decenii de atunci, revăd acel pasaj și trag concluzia: la Chișinău, nu sunt deloc motive să se deschidă șampania!
Chișinău – de facto, Maia Sandu a pierdut!
Prima oară, la un concurs pe siguranță națională, la MAPN, Patriot Fest, în 2018, am explicat onoraților membri ai juriului că situația din Ucraina va escalada. N-am să înțeleg niciodată de ce, actualul candidat la președinția României, generalul Ciucă a ținut proiectul meu la sertar. Ori de ce Ministrul Apărării de la PSD nu l-a raportat. Generalul Ciucă era șeful SMG. Proiectul a fost selectat în finala Concursului Patriot Fest din 2018.
Am spus atunci, în toamna anului 2018, că în Ucraina va fi război. Întrebat cum văd eu viitoarele intenții ale Federației Ruse, am explicat la harta Republicii Moldova (cu Transnistria marcată), am spus că în Republica Moldova, sunt împărțite opiniile între Est și Vest. Istoric, Republica Moldova cuprinde cea mai mare parte din Basarabia istorică, numai că etnic, din 1944 până în 1991, lucrurile au escaladat la Chișinău. Configurația etnică s-a mai schimbat. Și ce e mai important, mentalitatea a suferit chiar și la etnicii români.
Am spus că România nu era în 1990 și nu era nici în 2018, RFG care să ajute RDG și să o absoarbă. RDG, teritorial era configurată. Nu erau litigii. Nu existau enclavele Transistria și Găgăuzia. Găgăuzia, ignorată s-a răzbunat… Au fost mai mulți anti-UE în Găgăuzia decât în Transnistria! Maia Sandu, la Chișinău, a câștigat turul I cu 42% dar la referendum când mai sunt de numărat 2% din voturi, cei ce se opun modificării Constituției pentru a înscrie calea europeană au un ușor avantaj. Asta înseamnă de facto, eșec pentru politica Maiei Sandu. Pro-europenismul susținut de România prin tot ce a putut, din 2007 încoace nu a fost suficient.
Declarațiile contradictorii ale generalului Ciucă
În 26 februarie 2022, Nicolae Ciucă, Premier, declara pentru „Adevărul”:
„Încă de ieri am condamnat această agresiune armata, nu ne-am fi gândit niciodată că se va ajunge la o astfel de decizie. Este foarte greu să putem să anticipăm ceea ce ar putea să urmeze.”
Domnule Președinte al Senatului, Domnule Președinte al PNL, Domnule General de Armată, Domnule fost Prim Ministru, Domnule fost Șef al Statului Major General Nicoalae Ciucă, de ce proiectul meu a fost ținut la sertar în intervalul 2018-2022? Imaginea cu mine la hartă este făcută oficial de fotografii MAPN, în interiorul Academiei de Înalte Studii Militare din București, de pe Coșbuc.
Nu vi se pare că l-ați activat cam târziu pe acel consilier care se jura pe toți sfinții că v-a auzit vorbind cu Premierul Greciei spunând că „mâine va fi război”? Când rememorați romanul „Ultima noapte de dragoste, ultima noapte de război?” Care dintre Dvs nu spune adevărul? Dvs în 2022 sau consilierul Dvs în 2024?
Chișinău: Guvernele Republicii Moldova au eșuat în a pregăti pre-aderarea
Este indiscutabil că pro-rușii de la Chișinău s-au mobilizat și au făcut totul să deturneze rezultatul referendumului. Dar, la război, nu trebuie să te plângi că dușmanul e mai eficient decât tine! Politicienii de la Chișinău au fost ineficienți. Au preferat să stea cu mâna întinsă la București pentru ajutoare. România, Țara Mamă a dat tot ce a trebuit.
Nu întâmplător, prezent cu distinși universitari de la Chișinău la Congresul Academiei Româno-Americane de Arte și Științe unde sunt membru corespondent din anul 2017, pe 5 iunie 2024, am discutat situația. Universitarii de peste Prut, unii membri ai primului Parlament de la Chișinău de după Independența Republicii Moldova au spus că Ion Iliescu s-a opus Unirii în 1991. Au recunoscut că și noi, cei de la București trebuia să facem mai mult, dar au recunoscut că și la ei, urmașii lor din Parlament și Guvernul n-au făcut ce trebuia.
Emoții pentru Maia Sandu în turul 2?
Cele 42 procente ale Maiei Sandu din turul I arată și aici o problemă. Este un scor foarte bun pentru o democrație europeană. Pentru Chișinău, însă, e o chestiune sensibilă! Este clar că Maia Sandu nu poate obține mai mult! Este foarte posibil ca Stoianoglo, Usatîi, Vlah să se alieze de facto. Este posibil ca oligarhul Ilan Șor să pluseze și mai mult.
În orice caz, Maia Sandu este clar la răscruce! Îi va fi foarte greu să se tot ducă pe la Bruxelles după ajutoare. Deja suveraniștii prin Parlamentul European sunt mulți. Nu cât voiau ei, dar destui. Îi vor spune, de ce spui tu că țara ta vrea în UE când uite ce a votat electoratul tău? Este posibil să treacă „Da”-ul la referendumul pro-european și cu 0,5% sau să nu treacă! Și dacă trece, rezultatul arată că electoral, Republica Moldova este împărțită în două jumătăți egale în privința drumului european.
Repet, nimeni nu poate contesta implicarea pro-rușilor, doar s-a dovedit implicarea lor și în SUA și în Brexit. Probabil și prin Franța lui Macron, unde o mobilizare fără precedent a menținut-o în opoziție pe Marine le Pen. Dar la fel de adevărat este că rezultatul este de facto, un eșec personal al Maiei Sandu.
Sursa foto: Pixa Bay