Ziua de joi 6 februarie 2025 este între cele două zile de post, miercuri și vineri. În vechime, strămoșii noștri latini dedicau ziua de joi, lui Jupiter, care la greci se numea Zeus.
Cum zeilor li se aduceau ofrande de legume, carne și lapte, m-am gândit să prepar o rețetă cu un gust divin.
Ca de obicei, am ales să pregătesc rețeta pentru patru porții consistente.
Pentru rețeta de Dovlecei umpluți în sos de iaurt aromat, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1kg dovlecei (patru dovlecei mai mari) -cost estimativ 9 lei;
- 250 g carne tocată de porc (de la o carmangerie românească, unde alegi bucata de carne pe care o dorești tocată) – cost estimativ 5 lei
- 200 g iaurt natur (românesc, de la raionul de lactate al unui magazin din piață) – cost estimativ 2-lei
- 1legătură mărar verde – 1 leu
- 1 ou – cost estimativ 1 leu
- 100 g orez, o ceapă albă medie, 3 grăunți de usturoi, 1 fir ceapă verde, o jumătate de lămâie, două foi dafin – cost estimativ – 4 lei.
Mod de pregătire:
În primul rând, curățăm legumele (dovleceii, ceapa albă și cei trei grăunți de usturoi) și verdeața (mărarul verde, firul de ceapă verde). Se spală foarte bine legumele și verdeața.
Luăm fiecare dovlecel. În zona cotorului deja curățat, tăiem sub forma unui „capac”. Cu ajutorul unui cuțitaș, cu mișcări precise, scoatem miezul din interiorul fiecărui dovlecel, lăsând locul pentru viitoarea umplutură.
Tocăm mărunt ceapa albă, jumătate din chita de mărar. Păstrăm un grăunte de usturoi și pe ceilați doi îi tocăm mărunt. Tocăm firul de ceapă verde, rondele. Punem carnea tocată într-un castron. Peste carnea tocată punem un praf de sare, un praf de piper alb măcinat, orezul ales bob cu bob și spălat în prealabil, ceapa, cei doi grăunți de usturoi și mărarul.
Amestecăm bine compoziția până la omogenizare. Se lasă circa cinci minute „la hodinit”, cum ar zice bunica mea, astfel încât să intre aromele în carnea tocată.
Luăm pe rând fiecare dintre cei patru dovlecei și, cu ajutorul unei lingurițe, punem compoziția în interiorul lor.
După ce am terminat operațiunea de umplere a celor patru dovlecei, luăm o oală medie. Cei patru dovlecei umpluți sunt așezați în oală. Punem apă astfel încât dovleceii să fie acoperiți în întregime. Adăugăm un praf de sare, un praf de piper alb măcinat, cele două foi de dafin și grănutele întreg de usturoi. Lăsăm oala la fiert, circa 35 minute la foc mic. Când scade apa, adăugăm câte puțină apă, ca dovleceii să fie permamanent acoperiți cu apă.
După trecerea celor 35 minute, cu ajutorul unei scobitori, verificăm dacă dovleceii și umplutura s-au fiert. Dacă intră ușor înseamnă că dovleceii umpluți au fiert suficient.
Oprim focul și începem operațiunea de pregătire a sosului de iaurt aromat. Luăm un castron, spargem oul, adăugăm un praf de sare și batem bine până la omogenizare, adăugând sucul de la jumătatea de lămâie stoarsă, după care adăugăm iaurtul. Amestecăm energic cu ajutorul unei linguri de lemn.
După ce s-a omogenizat bine sosul, adăugăm 8 linguri din zeama în care au fiert dovleceii umpluți, amestecând continuu, până când sosul capătă un aspect cremos.
Punem sosul în oala cu dovleceii umpluți și zeama rămasă. Amestecăm cu grijă sosul cu zeama din oală, folosind o lingură și având grijă să nu atingem dovleceii umpluți pentru a nu se strica.
Așezăm din nou oala la foc mic, circa 1 minut, amestecând cu grijă sosul din oală, evitând să ne ardem la mână. Oprim focul.
Ornare:
Luăm patru farfurii adânci. În fiecare farfurie, punem câte un dovlecel umplut, folosind cu grijă o paletă. Adăugăm câte 8 linguri cu sos de iaurt aromat de jur-împrejurul dovlecelului.
Ornăm cu fire de mărar verde și rondele de ceapă verde. Pe fiecare dovlecel, punem câte o linguriță cu sos de iaurt aromat și ornăm cu fire de mărar verde. Evident, se poate orna cu tot ce doriți Dumneavoastră (rondele de ardei, castraveți acri).
Costul rețetei de Dovlecei umpluți în sos de iaurt aromat, pentru 4 porții este de 22 lei. Astfel, o porție ajunge să coste 5,5 lei.
Vă doresc poftă bună!