Banca Națională a României a trecut recent printr-o situație tehnică la sediul central din Centrul Vechi al Capitalei, fiind semnalate degajări de fum la subsol. Lumea se uită spre BNR când seismul fiscal american începe să afecteze și Europa prin scăderile acțiunilor unor gigganți precum Credit Suisse sau Societe Generale, ori Deutsche Bank, Credit Agricole, etc.
Paradoxal, BNR pare să adopte scenariul din 2008 când toți spuneau că România avea o economie care „duduia” și nu trebuia să ne fecem griji. Adică acum, BNR afirnă că de exemplu, Credit Suisse nu are activități pe piața românească, deci nu ar fi motive de îngrijorare.
Citat de ProTV, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat: „Nu, nu sunt semne de contagiune și nici nu sunt motive să ne așteptăm la vreo contagiune, e o situație punctuală care vine pe un fond general mai volatil în piețe, după situația complicată a unor bănci americane și asocierea asta sigur a creat o anumită emoție, dar nu sunt semne de contagiune, cu atât mai mult în România unde sistemul bancar este extrem de solid. Nu sunt probleme de creditare, nu sunt probleme cu creditele restante, dimpotrivă”.
Totuși, inflația în România crește, indicii ROBOR și IRCC dau bătăi de cap românilor cu rate la bănci, creditarea scade pentru că au crescut condițiile. De aceea, fără a induce o panică, în ciuda asigurăriloe BNR, România trebuie să fie atentă, fiindcă România are o economie conectată la marile fluxuri și industrii europene, orice criză de acolo resimțindu-se automat și la București.