Costin Georgescu s-a născut la Craiova la 22 februarie 1942. În această noapte, el a decedat în Elveția, pe fondul unor afecțiuni grave. Familia a făcut tot ce a fost omenește posibil pentru a-l menține în viață, la un spital din Elveția, după ce medicii din România au considerat că nu se mai putea face nimic pentru el,
Costin Georgescu a absolvit Facultatea de Construcții Hidrotehnice din cadrul Institutului de Construcții București (1967).
Costin Georgescu a lucrat ca inginer, șef de șantier, șef grup de șantiere, director tehnic proiectare și director de trust de construcții. A îndeplinit apoi funcția de director de dezvoltare la Societatea “R” SA, societate din care făcea parte “România Liberă” (1992-1996).
A fost membru al PNL, șef de departament al PNL, a îndeplinit funcția de coordonator al Departamentelor funcționale ale Convenției Democrate Române (1993-1996).
În octombrie 1996, inginerul Costin Georgescu a fost ales ca deputat de Alba pe listele Convenției Democrate Române. În calitate de deputat. el a fost vicepreședinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților.
La data de 26 mai 1997, inginerul Costin Georgescu a fost numit în funcția de director al Serviciului Român de Informații prin Hotărâre a Parlamentului României, adoptată în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului României. El a demisionat din Parlamentul României la data de 2 iunie 1997, fiind înlocuit de Dan Coriolan Simedru. Costin Georgescu a deținut acestă funcție de Director SRI până în decembrie 2000.
Perioada 1997-2000 cu inginerul Costin Georgescu la șefia SRI a fost cea mai grea din întreaga istorie postdecembristă a României din punct de vedere al luptei pentru siguranța națională. În primul rând, Costin Georgescu a combătut cu succes ideile lui Constantin Ticu Dumitrescu, liderul AFDPR care dorea deconspirarea ofțerilor activti din sistemul național de informații. Costin Georgescu a demonstrat că acest lucru ar fi prejudiciat siguranța națională a României.
În 1997, România a ratat aderarea la NATO și s-a pornit un război informațional între Est și Vest cu România în mijloc. În 1999, fosta Iugoslavie a fost bombardată de trupele NATO, Maghiarii din UDMR aflați în Guvern șantajau Guvernarea CDR.
Abia în anul 2000, s-a luat decizia asumării încercărilor de aderare la NATO și UE ca proiect de țară. Fără Costin Georgescu la SRI, situația ar fi fost tragică pentru România care era la răscrucea intereselor marilor puteri.
La data de 12 ianuarie 2001, Costin Georgescu a fost acreditat în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Cipru, fiind rechemat în țară la data de 24 august 2004.
Până în 2023, Costin Georgescu a oferit analize geopolitice excepționale la toate televiziunile unde era solicitat.
Ca fost director SRI, fost parlamentar și ca diplomat, expertiza lui Costin Georgescu a fost una de excepție.
Putem spune că prin dispariția sa, Costin Georgescu încheie o epocă în istoria contemporană a României.
Costun Georgescu a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer (30 noiembrie 2000) – pentru merite deosebite în apărarea intereselor fundamentale ale statului român
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Sursa foto: g4media