La 27.28 mai 1821, Tudor Vladimirescu era lichidat. Foarte mulți spun „a fost lichidat de eteriștii greci”. Desigur că actul execuției s-a făcut de către comandantul eteriștilor greci din Galați, Vasile Karavia, un viitor cârciumar în Peloponez, supranumit Monstrul din Galați.
Dar oare, numai eteriștii poartă vina? Adrian Păunescu se întreba într-o poezie „Unde erau românii, când a fost tăiat Viteazul”?
Bimbașa Sava, Iordache Olimpiotul și Farmace, prietenii eteriști ai lui Alexandru Ipsilanti nu doreau uciderea lui. Dar căpitanii Macedonski și Hagi Prodan, balcanici de neam au fost ușor cumpărați și astfel, în timp ce Tudor părăsise București, mergând spre Golești pentru a pregăti confruntarea cu turcii, eteriștii, mituindu-i pe cei doi, l-au arestat pe Tudor și l-au dus la Târgoviște la Alexandru Ipsilanti.
De fapt, Tudor nu era în relație de subordonare cu Eteria, iar gafa lui Ipsilanti din martie de a devoala implicarea Rusiei a dus la eșecul acțiunii.
Istoricii greci susțin că Ipsilanti dorea o domnie a sa în Principate mai mult decât să ajute eliberarea Greciei, dorea să fie două Elade, practic.
Așadar, Eteria a avut rolul ei și a crezut că va putea prelua oastea pandurilor. Dar Lupu Mehedințeanu, CD Aricescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Magheru nu au ales să lupte pentru o cauză care le era străină. Au ales sp se retragă în Oltenia și să reziste acolo.
Nu l-au salvat pe Tudor, dar au salvat revoluția. Îl vom regăsi pe Magheru ca general revoluționar la 1848, iar pe CD Aricescu drept un istoric al momentului 1821.
Trădarea a fost mai lesne pentru unii dintre panduri. De aceea, mă întreb, oare noi românii unde suntem când idioții ne conduc și trădătorii ajunși în fruntea Țării ne distrug elitele?
Ce s-a întâmplat la 1601 sau la 1821, ar trebui să fie o lecție. Să fim acolo unde trebuie când vor încerca trădătorii să ia din nou puterea. La anul în 2024, este o ocazie să înlăturăm blestemul de la 1601, 1821, 1866, 1989 și altele…
Ar fi bine să luăm aminte la cuvintele poetului Adrian Păunescu:
„Nu mai acuzați străinii,
Că ne taie domnitorii,
Că intimidează Țara
Cu guverne provizorii.
Eu atâta-aș vrea să aflu,
Arătâmdu-ne obrazul,
Totuși, unde-au fost românii,
Când a fost tăiat Viteazul?
Nu voi consuma otravă
Pentru niciun fel de „pasta”.
Totuși, unde au fost ai noștri,
Și atunci, și-n vremea asta?
Cum se ajunge pân-la gâtul
Voievodului de Țară,
Dacă nu-s trădări acasă,
Lângă ura de afară?”
Sursa foto: Historia