În noaptea de 19/20 august 1968, URSS având trupe din cadrul Pactului de la Varșovia invada Cehoslovacia. Reformistul comunist Aleksandr Dubcek inițiase de ceva timp reforme pe care liderul neo-stalinist Leonid Brejnev nu le-a permis.
Invadarea Cehoslovaciei a fost rapidă, operațiunea s-a numit Dunărea, iar în istorie s-a numit „înăbușirea Primăverii de la Praga”. Cu câteva luni înainte, avusese loc un exercițiu comun, Sumava.
Sovieticii au imobilizat principalele unități militare iar contraspionajul ceholsovac mai ales cel ce lucra contra URSS a fost lichidat, agenții fiind prinși și executați sumar.
Primăvara de la Praga a fost văzută de Ceaușescu drept o ocazie să accelereze desprinderea de URSS, demarată de către Dej în 1963-1964.
În 21 august 1968, Ceaușescu a condamnat invazia de la Praga, de la tribuna CC al PCR. Probabil se temea ca să nu aibă soarta lui Dubcek, având unele informații că în noiembrie în acel an ar fi existat pericolul să se producă o invazie în România.
Pentru Ceaușescu începea ascensiunea. De Gaulle, Nixon îl vor vizita, el va vizita țări occidentale și se va declara contra militarismului sovietic.
Momentul august 1968 a fost pentru Ceaușescu o cotitură. În 1989, a ordonat mitingul crezând că va obține adeziunea din 1968. Timpurile erau altele, reformismul de data asta pornea de la Moscova.
Sursa foto: Wikipedia