O posibilă întâlnire între președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și omologul său rus Vladimir Putin va avea loc doar atunci când Kievul va obține garanții de securitate solide și va avea o poziție comună stabilită împreună cu partenerii săi occidentali. Declarația a fost făcută de Andriy Yermak, șeful biroului lui Zelensky, care a subliniat că momentul pentru astfel de negocieri „nu a sosit încă”.
„Președintele Ucrainei a spus clar că este gata să discute cu Putin doar atunci când Ucraina va fi pregătită pentru astfel de negocieri și va avea o poziție puternică, convenită cu Statele Unite și Europa”, a declarat Yermak pentru Ukrainska Pravda.
În cadrul Conferinței de Securitate de la München, Zelensky a reafirmat că orice discuție cu liderul de la Kremlin trebuie să fie precedată de un plan comun elaborat împreună cu președintele american Donald Trump și liderii europeni. „Doar în acest caz mă voi întâlni. Nu vor exista alte platforme cu compromisuri”, a declarat Zelensky.
Putin contestă legitimitatea lui Zelensky
Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu îl mai consideră pe Zelensky lider legitim al Ucrainei, întrucât mandatul său oficial a expirat în mai 2024. Din cauza legii marțiale impuse în Ucraina, alegerile prezidențiale nu au avut loc, iar conform legislației actuale, orice modificare a conducerii statului este suspendată pe durata stării de război.
Putin a susținut că orice eventual acord trebuie semnat doar cu un guvern pe care Rusia îl recunoaște ca fiind legitim, sugerând că președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, ar fi reprezentantul potrivit al Ucrainei în negocieri. Kievul a respins această poziție, argumentând că Zelensky își continuă mandatul până la organizarea de noi alegeri, conform legislației ucrainene.
Rusia consideră SUA partenerul principal în negocieri
În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia privește Washingtonul drept principalul său partener în negocierile privind conflictul.
„Într-un fel sau altul, desigur, Ucraina va participa la negocieri. Dar va exista și o cale bilaterală ruso-americană a acestui dialog, care va fi inevitabil legată de implicarea Ucrainei”, a afirmat Peskov.
Pe 12 februarie, Donald Trump a purtat convorbiri telefonice separate cu Putin și Zelensky, declarând ulterior că ambii lideri își doresc pace. În urma acestor discuții, atât Rusia, cât și Statele Unite au început să formeze echipe pentru negocieri, însă nu este clar în ce măsură aceste demersuri vor duce la un progres concret în rezolvarea conflictului.