Constantin Noica a trăit o bună parte din viață, ultima sa parte, la Păltiniș, „la 1400 metri deasupra umanității”. Aici, filosoful. asemeni lui Socrate, a „cioplit” oameni. Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu sunt numai doi din marii filosofi care au mers la „Școala Noica” din modesta căbănuță de la Păltiniș.
TVR Cultural difuzează în această seară, de la ora 20.30, un documentar de excepție:
„În ultimii ani din viață, Constantin Noica i-a petrecut „la 1400 metri deasupra umanității”, cum îi plăcea să spună – la Păltiniș. Departe de gri-ul comunist, dar încă ținut sub observație de Securitate, filosoful a regăsit în acest loc bucuria de a vorbi despre înțelepciune. În camera modestă de la etajul 1 al Vilei 12, se năștea ceea ce noi știm sub numele de „Școala de la Păltiniș”.
„Există ceva în locul acesta. Constantin Noica a lasat ceva în urmă, astfel încât cei care vin aici se simt… purtați pe brațe” – spune regizorul filmului. „Este ceva ce nu putem ignora în această întâlnire: un om cu o minte sclipitoare, posesor al unei culturi uriașe, un înțelept – în adevăratul sens al cuvântului – își trăiește ultimii ani de viață la limita sărăciei, în simplitate, cu eleganță și nepăsare față de orice i-ar putea trage spiritul în jos, într-un loc care îi răspunde întru totul acestor trăsături. Nu avem cum să nu vedem în Noica la Păltiniș, asemeni anticilor, un filosof care și-a trăit propria filosofie. Iar acesta este un lucru, din păcate, prea rar – daca nu cumva dispărut”.
Filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron şi produs împreună cu Alexandru Stanescu, a fost filmat în 2018, dar lipsa fondurilor a amânat finisarea montajului. Peste mai bine de 5 ani, realizatorii au încheiat post-producția fără resurse, doar cu dorința de a lăsa încă o mărturie despre filosoful și omul Constantin Noica.
Filmul documentar cuprinde şi o istorie a celei mai vechi stațiuni montane din România – Păltiniș.”
Sursa foto: TVR Cultural