Președintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite se află într-un moment crucial în ceea ce privește relația cu Iranul, făcând referire la eforturile Washingtonului de a împiedica regimul de la Teheran să dezvolte arme nucleare. În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Casa Albă, liderul american a sugerat că urmează decizii importante.
„Următorul lucru despre care veți vorbi este Iranul, ce se va întâmpla cu Iranul. Vor urma câteva zile interesante. Atât pot să vă spun (…) va fi un moment interesant, vom vedea ce se întâmplă, dar ajungem la ultimele momente (…) nu le putem permite să aibă arme nucleare”, a declarat Trump.
Pe 10 februarie, președintele american a anunțat posibilitatea unui nou acord nuclear cu Iranul, după ce Statele Unite s-au retras din înțelegerea precedentă în timpul primului său mandat. Trump a sugerat că Teheranul ar putea fi mai deschis la negocieri, mai ales în contextul deteriorării sistemului său de apărare aeriană, afectat grav de schimburile de foc cu Israelul din primăvara și toamna anului 2024.
„Aș prefera să ajungem la o înțelegere fără să bombardeze nimeni Iranul. Cred că și ei își doresc același lucru”, a subliniat liderul american.
În Iran, discuțiile despre posibile negocieri cu Statele Unite generează tensiuni la vârful puterii. Președintele iranian Masoud Pezeshkian a afirmat pe 2 martie că dialogul cu Washingtonul ar fi necesar, însă liderul suprem al Republicii Islamice, ayatollahul Ali Khamenei, se opune unei astfel de inițiative. „Nu pot contrazice voința sa. Dar trebuie să găsim modalități adecvate de a rezolva problemele”, a spus Pezeshkian.
În același timp, Iranul resimte tot mai mult presiunea economică impusă de politica sancțiunilor americane. „Lațul economic se strânge în întreaga țară”, a remarcat Pezeshkian, acuzând efectele strategiei de „presiune maximă” a administrației Trump.
Pe plan diplomatic, Rusia ar putea juca un rol-cheie în deblocarea negocierilor. Potrivit Bloomberg, președintele american i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, în cadrul unor discuții telefonice din februarie, să medieze un posibil dialog între Washington și Teheran. Moscova ar fi fost de acord să intervină în acest sens, iar reprezentanții celor două mari puteri au discutat despre Iran într-o întâlnire desfășurată pe 18 februarie la Riad.
Comentând informațiile apărute în presă, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că „problema dosarului nuclear al Iranului trebuie rezolvată exclusiv prin mijloace politice și diplomatice pașnice” și și-a exprimat optimismul privind șansele unui astfel de proces.
Pe măsură ce tensiunile cresc, rămâne de văzut dacă eforturile diplomatice vor reuși să împiedice o escaladare a situației sau dacă „vremurile interesante” anunțate de Trump vor aduce un nou conflict pe scena internațională.