Președintele Klaus Iohannis a susținut vineri, 30 noiembrie, tradiționala recepție de Ziua Națională la Palatul Cotroceni, cu o zi înaintea datei obișnuite, din cauza suprapunerii cu alegerile parlamentare programate pe 1 decembrie și pe fondul unui context politic tensionat, marcat de renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Acesta a fost ultimul său discurs de 1 Decembrie ca președinte, înainte de încheierea mandatului său pe 21 decembrie.
În alocuțiunea sa, Klaus Iohannis a făcut un bilanț al celor două mandate prezidențiale, recunoscând greșelile comise și cerând iertare celor pe care i-a dezamăgit.
„Acum, la finalul celor două mandate de președinte, vreau să vă mulțumesc, dragi români din țară și de peste hotare. Știu că am făcut greșeli. Unele alegeri în care am investit speranță și încredere nu au trecut testului timpului, iar pe unii dintre dumneavoastră v-am dezamăgit. Vă cer iertare pentru că de-a lungul timpului am luat decizii care v-au nemulțumit și pe care, cel mai probabil, nu le-am explicat suficient”, a spus președintele.
El a subliniat că, deși timpul nu poate fi întors, toate deciziile sale au avut la bază identificarea celor mai bune soluții pentru securitatea și prosperitatea României.
„La baza tuturor eforturilor și acțiunilor mele a stat un singur lucru, identificarea celor mai bune soluții pentru securitatea, bunăstarea și prosperitatea României”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a vorbit și despre „momentele cruciale” pe care le traversează România, care vor influența direcția țării în anii următori. El i-a îndemnat pe cetățeni să voteze în alegerile parlamentare, afirmând că:
„Trebuie să alegem între democrația și valorile fundamentale care ne-au ghidat ca națiune europeană modernă și, pe de altă parte, izolaționismul, misticismul extremist și ura față de pluralismul occidental. Nu votăm nici pentru a sancționa sau a recompensa pe cineva, ci votăm pentru a rămâne o țară a libertății și a deschiderii sau a ne prăbuși într-o izolare toxică și într-un trecut întunecat”.
Bilanțul celor 10 ani de mandat
Președintele a enumerat câteva dintre realizările mandatului său:
- Educație: Lansarea proiectului „România Educată”, promulgarea noilor legi ale educației și inițierea reformei sistemului de învățământ.
- Apărare: Alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare, modernizarea armatei și integrarea în sistemele NATO.
- Reputație internațională: Consolidarea poziției României în Uniunea Europeană și sprijinirea Republicii Moldova în parcursul european.
- Fonduri europene: Accesarea fondurilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru proiecte în infrastructură, educație și sănătate.
- Justiție: Finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și susținerea independenței justiției.
„Amenințările din timpul primului meu mandat la adresa statului de drept și a instituțiilor democratice, de care astăzi unii de-abia vor să-și mai amintească, pandemia de COVID-19, riscurile de securitate generate de războiul din Ucraina sunt doar câteva momente majore care au marcat acest ultim deceniu”, a spus Klaus Iohannis.
Participanți și absențe notabile
La recepția de Ziua Națională au fost prezenți Nicolae Ciucă, președintele Senatului, ministrul de Externe Luminița Odobescu, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, Patriarhul Daniel, șeful SIE Gabriel Vlase și ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec. Premierul Marcel Ciolacu, demisionar din funcția de lider al PSD, a lipsit.