Procurorul general Alex Florența răspunde criticilor magistraților pe 16 februarie 2025, scrie EvZ.ro,
Procurorul general a declarat:
„Cred ca este o neintelegere a modului in care s-au purtat discutiile la momentul bilantului DIICOT de marti, 11 februarie 2025. Interventia mea la acel moment nu a vizat in niciun fel o critica la adresa instantelor de judecata sau o contestare a solutiilor dispuse de instantele de judecata, dovada faptului ca nu am facut referire la nicio solutie in sine.
La momentul respectiv, s-a facut o analiza a motivelor pentru care procentul de trimiteri in judecata este destul de scazut fata de tinta stabilita la nivelul Ministerului Public, iar prin prisa informatiilor culese din tara, de la nivelul parchetelor, s-a incercat o identificare a principalelor cauze care genereaza o scadere a acestei rate de trimiteri in judecata si, eventual, o reticenta a procurorilor de a mai trimitere in judecata.
Au fost identificate astfel mai multe cauze, printre care si imprevizibilitatea aparenta a practicii judiciare, ca urmare a mai multor modificari de practica judiciara din ultima perioada, care duce evident la masuri de achitare sau incetare a procesului penal in cazurile netrimise in judecată
Aceasta cauza este dublata si de faptul ca, la nivelul Ministerului Public, este stabilit un target de maxim 2% a ratei de achitari, care sa nu fie depasit, iar acesta duce automat la o usoara reticenta a procurorilor de a mai trimite in judecata, ca urmare a acestei imprevizibilitati.
In acest context era facuta o analiza si a avut loc discutia cu privire evenimentele de practica judiciara si la solutii, si nicidecum o critica la adresa instantelor de judecata sau a solutiilor pe care sunt indrituite sa le pronunte.
Iar analiza viza tocmai demersul de a-i incuraja pe procurori sa continue activitatea in paradigma constitutionala in care functioneaza, sa trimita in continuare in judecata in cauzele in care considera ca probatoriul justifica o astfel de solutie, fara a analiza posibilitatea obtinerii sau nu a unei solutii de achitare, solutie care este fireasca in orice demers judiciar
A fost o discutie de imbold, care a avut loc la finalul bilantului, in cadrul colectivului de procurori, fara presa, fara a fi un cadru public. Nu a vizat transmiterea publica a unui astfel de mesaj care, iata, putea fi inteles gresit, cum pare ca a fost inteles in momentul de fata.
Afirmatiile facute in ceea ce putem spune ca era practic o sedinta de lucru la finalul bilantului nu au reprezentat o critica la adresa judecatorilor. A fost efectiv o discutie in care s-a dorit identificarea cauzelor care justifica scaderea procentului de trimiteri in judecata.
Schimbarile de practica au fost intr-adevar una dintre cauze, pentru ca in baza lor s-au pronuntat solutii de achitare sau de incetare a procesului in foarte multe cauze. Este o realitate care nu poate reprezenta un atac la adresa judecatorilor, ci doar o constatare!””