În România, se legiferează emoțional și sub impactul tragediilor. Evident, legea se alimentează din realitatea înconjurîtoare. cutuma poate devni normă, o știe și un student de anul I la Drept.
Dar legiferarea trebuie să fie o activitate permanentă, calculată în care concretul să fie un caz particular. Adică tragedii au mai fost și înainte, nu doar acum un drogat a strivit oameni cu mașina, nu doar acum s-a aflat că elevii beau și se droghează în școli.
Legiferarea sentimentală și în salturi duce la sincope și la legi dacă nu proaste, atunci ineficiente. Președintele Iohannis și Premierul Ciolacu au mers la o școală unde se învață în trei schimburi, scrie Pro TV.
Au venit amândoi, arătând că este „pace sub măslini” ca să citez un film italian clasic unde „nu era pace sub măslini”.
Președintele a declarat:
„„Am decis să includ pe ordinea de zi a CSAT acest subiect, efectul, problemele consumului de alcool și droguri. Vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive. E crucial să înțelegem pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun, mai ales la vârste fragede și în școli”
Premierul a declarat:
„„Nu cred în testări în masă. E ceva care depășește, dar am zis că venim cu modificări legislative, astfel încât dacă un părinte dorește ca copilul să fie testat acest lucru să fie pe cheltuiala statului. Vor fi și modiciari cum sunt cu permisele de conducere, o perioadă în care nu mai ai voie să conduci. Poate găsim și la tinerii între 16 și 18 ani să nu mai aibă voie să își ia permisul la 18 ani. Poate se gândesc de două ori înainte să experimenteze acest lucru”.
În mod clar, există diferențe de viziune între cei doi! Subiectul în CSAT trebuia discutat încă de acum 10 ani cel puțin, iar scuza premierului cu „ne depășește” e reală: statul e depășit din multe puncte de vedere.
Sursa foto: Pro TV