Sondajul de opinie al Partidului Patrioților se deosebește net de alte sondaje. El nu a vizat cum stă Partidul Patrioților în raport cu alții, ci a dorit să tragă un semnal de alarmă, de fapt să prezinte realitatea electorală din România.
Sondajul s-a desfășurat electronic, pe pagina de Facebook a formațiunii politice. Președintele Partidului Patrioților Iulian Surugiu a urmărit să vadă modul în care cetățenii votează conștient la alegerile europarlamentare.
Au răspuns 808 participanți. Astfel, 70% dintre ei provin din mediul urban. Vârsta lor în mare majoritate este a unor oameni activi, între 36 și 60 de ani: 34,5 % au între 36 și 50 de ani și30, 2 % au între 51 și 60 de ani. Au răspuns și 20% cu vârste de peste 60 de ani. Asta înseamnă că avem o problemă în rândul tinerilor care nu sunt atrași de participarea la vot. Peste 75% din respondenți au fost bărbați. În proporții relativ egale, respondenții au minim liceul, urmând studenții, cei care au facultate, master, doctorat, Cei cu studii profesionale au răspuns mai puțin, deci, deși sunt căutați pe piața UE, sunt dezinteresați de vot.
Majoritatea activează în mediul privat, urmați de bugetari și pensionari. Sunt mult mai puțini cei cu afaceri privat ale lor, ceea ce arată că antreprenorii au un oarecare dezinteres față de scrutinul european.
Peste 50% au cunoștințe medii despre UE. Urmează apoi o situație destul de neplăcută. Deși suntem din 2007 membri ai UE, proporția dintre cei care știu despre ce rol are Parlamentul European, cum funcționează mecanismele europene și cei care nu știu este foarte mică, adică, aceste categorii merg „umăr la umăr”. Asta în condițiile în care statul român a cheltuit netransparent fonduri pentru a populariza ce înseamnă și cum funcționează UE.
Majoritatea respondenților au precizat că își doresc ca pe listele de la europarlamentare să fie oameni pregătiți în domenii care țin de UE, studii europene, administrație, drept, relații internaționale, nu sunt mulțumiți de activitatea europarlamentarilor cărora le cer mai multă implicare.
Un procent semnificativ a precizat că și-ar dori reforma instituțiilor UE care să facă vizibil mai pregnant rolul statelor membre.
Cât privește grupurile parlamentare sau familiile europene, o importantă parte din răspunsuri au fost spre popularii europeni. Totuși, foarte aproape este numărul celor care, îngrijorător, ar vrea ca puterea în UE să fie a suveraniștilor moderați și a suveraniștilor radicali și abia după aceea apar grupurile de stânga, ecologiști etc.
Nemulțumirea vine din cauza proastei gestiuni a politicilor interne ale UE și ale politicii externe, conform majorității respondenților la o întrebare legată de aceste politici.
În final, aproape 78% au declarat că ar vota cu Președintele Partidului Patrioților, Iulian Surugiu, dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare. Marea majoritate a respondenților au ales să spună că doresc trecerea la Euro și admiterea României în Schengen.
Eurodeputații români ar trebui deci să fie profesioniști, să se implice mai mult în chestiunile de interes european și național, atestă un alt răspuns al majorității celor care au completat on-line chestionarul.
Majoritatea respondenților, 40% sunt nemulțumiți de situația alocărilor și de mecanismul intern de atragere a fondurilor europene.
În marea lor majoritate, respondenții vor ca Partidul Patrioților să aibă pe liste specialiști în probleme care țin de Uniunea Europeană și relația cu statele membre. La fel, stă situația și atunci când vine vorba de decizii luate în Consiliul UE, unde vocea miniștrilor români (Parlamentul European și Consiliul UE sau Consiliul de Miniștri votează prin co-decizie) ar trebui să fie mai puternică.
Așadar, în opinia Președintelui Partidului Patrioților, Iulian Surugiu, acest sondaj reprezintă o oglindă fidelă a stării de fapt înaintea campaniei electorale pentru Europarlamentare. Partidul, arată conducerea formațiunii, dorește să ia pulsul oamenilor, la firul ierbii.
Recent conducerea Partidului Patrioților a fost prezentă în mijlocul românilor din Spania, la Madrid și din Italia, la Parma unde a fost înființată o filială.
Sursa foto: Facebook