Prin anii 80 ai secolului XX, apărea un roman, Morile de Vânt ale Zeilor, al scriitorului Sidney Sheldon. Acolo era vorba despre faptul că SUA au trimis în România comunistă o femeie ambasador. Cadru didactic de literatură engleză, cu un soț care moare suspect în timp ce ea se gândea să accepte sau nu postul de la București, ambasadoarea va trebui să înfrunte dictatura lui Alexandru Ionescu, o proiecție a lui Nicolae Ceaușescu. Romanul are de toate: suspans, spionaj, conspirații care să ducă la aruncarea în aer a Ambasadei SUA, încercări de lichidare discretă prin otrăvire a ambasadoarei, conlucrarea cu CIA. În plus, boala incurabilă a fiului dictatorului, care apare cu numele Nicu (ca să nu fie îndoieli cine era de fapt personajul Alexandru Ionescu), dorințele unor oameni de a fugi din România comunistă.
Romanul a devenit și mai popular după apariția filmului, cu Jaclyn Smith în rolul ambasadoarei și Franco Nero în rolul lui Alexandru Ionescu.
Ambasadoarea Mary Ashley (interpretă Jaclyn Smith) și agentul CIA Michael Slade (interpret Robert Wagner)
Iată că la aproape patru decenii de la apariția romanului și a filmului, SUA, într-un context apropiat de Războiul Rece, chiar au trimis la București, pentru prima dată, o femeie ambasador, pe Kathleen Kavalec. Mult mai titrată decât predecesoarea ei ficțională, diplomat de carieră, cu o largă experiență internațională, Kathleen Kavalec va trebui să gestioneze situația în vecinătatea conflictului din Ucraina. Acum, teoretic, SUA sunt aliatul României, dar sentimentele anti-americane sunt amoțite acum doar de coabitarea PSD cu PNL la guvernare, PSD fiind un partid care ani la rând a denunțat imixtiunile „Marelui Licurici” prin „treburili interne”, vorba lui Ceaușescu, ale României