Maestrul Grigore Leșe este un nume în muzica populară. El este muzician, nu este cântăreț la petreceri. Concertul popular nu este petrecere. Turneul nu este petrecere, nu este chef. Maestrul Grigore Leșe este cercetător, este teoretician al muzicii populare, este etnograf, este folclorist, este formator,
Faptul că a spus că linia melodică de la „Așa-i românul!” este de inspirație maghiară, în contextul zilei de 1 Decembrie, a provocat un tsunami al naționaliștilor de carton.
Tot respectul pentru artiști de renume ca Nicolae Furdui Iancu sau Veta Biriș. dar sincer, ce au cercetat ei în folclor? Au cântat un portofoliu cules, dar sunt culegători autentici de folclor și nu știu că activează în cercetarea muzicală. Aia e puțin altceva,
Ca la mine. Una e să predai Istorie, alta e să cercetezi. Eu cam fac și una și alta, deci presupun că în muzică e ca în istorie. Adică una e să povestești la o bere de Traian și Decebal, alta e să predai și alta e să cercetezi.
. Muzica otomană sau meterhaneaua se asculta în Europa, dar numai Dimitrie Cantemir a pus-o „pe bobițe”, adică pe note, în Sistema Muzicii Mahomedane.
Grigore Leșe a spus negru pe alb, linia melodică se compune din „bobițe”, adică note muzicale. Muzica este pe note, fotbalul pe goluri, așa m-au educat și pe mine înaintașii mei.
Ori, cu ce vin contestatarii lui Leșe? Cu un preot care a cules melodia de la un coleg și Păunescu, mentorul Cenaclului Flacăra a promovat-o!
Păi, atunci? maestrul Grigore Leșe a spus de unde vine melodia CA NOTE MUZICALE!.
Sincer, artistul renumit Nicolae Furdui Iancu sau artista renumită Veta Biriș, mai bine s-ar ține de cântat. Acolo, fac performanță.
Eu sunt istoric, cum maestrul Leșe a învățat „bobițele”, așa și eu ca student, am citit izvoarele. Ori, ce ai în Ardeal? ai români, maghiari, sași, secui și țipțeri. Mai ai și armeni, mai ai și alte etnii care au trecut pe acolo, cum ar fi slovaci, ucraineni sau polonezi.
Păi nu era normal ca folclorul să se amestece? Să luăm unii de la alții tradiții? Oi fi crescut eu în Oltenia, dar oltenii când ajungeau în Ardeal nu puneau botu la vrăjeala lui Vadim și a lui George Simion! Vedeau cum ungurul și românul se jucau de copii împreună!
Dacă marii artiști, maeștri ai cântecului românesc Veta Biriș sau Furdui Iancu au auzit de Ioan Slavici, eu cred că au auzit. El spunea așa, că la Șiria, mama lui l-a învățat, în Banat să spună „Bună ziua românului, Jo napot ungurului şi Guten Tag neamţului”.
Așadar, de ce i se sare în cap Maestrului Leșe?
Sursa foto: Europa FM