Deputatul de Buzău Dr. Sorin Titus Muncaciu a transmis un mesaj dedicat zilei de 9 martie 2025.
Iată textul acestui mesaj:
„Ziua de 9 martie este prin tradiție ziua Sfinților Mucenici din Sevastia, cei 40 de soldați creștini fiind martirizați în apa înghețată a Lacului Sevastia, în 320 d.Chr. Tradiția populară consideră această zi o „o zi a bărbatului”, în fapt fiind o zi a începutului activităților de primăvară. Cu această ocazie, urez tuturor bărbaților din România sănătate, fericire, putere de muncă și îndeplinirea tuturor dorințelor.
La 11 martie 843, Patriarhia de la Constantinopol a decis ca să se pună capăt conflictelor iconoclaste. S-a decis că a cinsti sfintele icoane cu reprezintă un act de idolatrie ci este un act sacru. S-a decis ca în cadrul Bisericii Ortodoxe, în prima duminică dinaintea zilei de 11 martie să se celebreze Duminica Ortodoxiei. În acest an, această zi coincide atât cu Prima Duminică a Postului Mare al Sfintelor Paști dar și cu celebrarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.
O a trreia semnificație a datei de 9 martie este aceea că la 9 martie 1859, s-a născut unul din cei mai importanți militari de carieră și oameni politici pe care i-a avut România, mareșalul Alexandru Averescu.
Alexandru Averescu (9 martie 1859, Babele-Ismail, Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești – 2 octombrie 1938, București, Regatul României) a fost un mlitar de carieră cu studii la Mânăstirea Dealu și la Torino. Sublocotenent în 1881, a ajuns în 1917 general de corp de armată.
A comandant mai multe unități (Regimentul 4 Roșiori, Armata a II-a) și structuri militare românești (secția mobilizare-operațiuni, Marele Cartier General între 1911 și 1913), distingându-se în calitatea de comandant al operațiunilor care au adus României Cadrilaterul prin Pacea de la București din 1913, comandant al Armatei a II-a la eroicele lupte de la Mărăști și Oituz din 1917.
A fost Ministru de Război în timpul răscoalei din 1907, a fost prim-ministru în ianuarie 1918- martie 1918 în guvernul de la Iași, apoi în anii 1920-1921, 1926-1927, ultimele două mandate fiind în fruntea partidului numit Liga Poporului. Alexandru Averescu a susținut, sprijinit fiind și de Ionel Brătianu care a preferat Opoziția pentru a întări PNL și a putea prelua puterea când lucrurile intrau în normal, ideea reformei agrare pentru soldații-țărani, fiind numit „Tătuca soldaților”, a contribuit la Unirea Basarabiei cu România în martie 1918. A fost un om politic care a înțeles, militar fiind că a fost un om politic de sacrificiu, dar s-a achitat cu cinste de misiunea sa atât militară cât și politică.
A devenit Mareșal la 14 iunie 1930, prin decret al regelui Carol al II-lea. Militarului de carieră și omului politic de prim-rang Alexandru Averescu îi datorăm efortul greu de a realiza un curs democratic al guvernării unui stat care chiar dacă a devenit România Mare, a ieșit din Marele Război cu grele pierderi.”