Deputatul AUR de Buzău Dr.Sorin Titus Muncaciu a transmis un mesaj dedicat Dragobetelui:
„Dragobete – semnificația unei sărbători tradiționale românești
Mă aflu în SUA, unde am trăit și am muncit mai bine de 25 de ani. A fost mereu o ocazie pentru mine să promovez sărbătoarea Dragobetelui prietenilor americani, mai ales că și ei au Sărbătoarea Sfântului Valentin.
SUA, în contextul noii administrații Trump va permite statelor lumii să își promoveze tradițiile, departe de încorsetările globaliste.
La 24 februarie, se sărbătorește Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea religioasă este dublată de tradiția Dragobetelui. Numele apare în dicționarele academice în jurul anului 1774, deci la finalul celui de al treilea sfert al secolului al XVIII-lea.
Semnificația sărbătorii ca fiind una a dragostei se regăsește în forma drag, de origine slavă, deci balcanică și sufixul-bete, care poate însemna mulțime. O altă explicație este tocmai adaptarea în limba română a numelui slav (slavona era limba de cult în Ortodoxia Răsăriteană din Balcani, detronând greaca) „Glavo-Obretenia” care ar însemna „Aflarea Capului”, ar fi legată de sărbătoarea religioasă oficială.
Evident, alți specialiști ar găsi originile sărbătorii în cultul zeului grec de inspirație tracică Dionysos, Bacchus de la romani. În cinstea lui, bărbații se mascau în țapi (tragos în greacă) și dansau, evident utilizând picioarele (poda), iar pe filieră slavă s-ar fi ajuns la Dragobete.
De regulă, Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare înainte de începerea Postului Învierii Domnului, care obligatoriu cuprinde luna martie („nu lipsește Martie din post”), deci este cam ultima perioadă în care tinerii se puteau alege pentru o viitoare căsătorie, fiindcă apoi venea cel mai dur post, Postul Învierii Domnului, care dura 40 de zile.
De regulă, cine își declara dragostea înainte de Postul Mare, se putea căsători prin cununie religioasă fie înainte de posturile Sfinților Petru și Pavel și a Sfintei Marii, fie în toamnă, până la începerea Postului Crăciunului.
Așadar, Dragobetele este o sărbătoare a dragostei tradiționale românești, românii având o spiritualitate creștină din care nu lipsesc tradițiile pre-creștine balcanice”