James Olson a fost un nume greu în managementul de securitate și intelligence în cadrul CIA.. Recent, el a avansat, conform DC News, ideea unirii României și Republicii Moldova.
Fostul agent de nivel superior din CIA a declarat:
„Cred că cea mai de dorit opțiune pentru a salva Moldova ar fi să se unească cu România. Cultural, etnic și lingvistic, sunteți două popoare similare. O unire a Republicii Moldova cu România i-ar asigura o mare protecție. Iar dacă Moldova ar face parte din România ar fi automat membru NATO. Sunt însă îngrijorat dacă Republica Moldova ar încerca să se alăture NATO de una singură. Pentru că acest lucru ar fi foarte provocator pentru ruși și i-ar îndemna cumva la un atac asupra Moldovei. Și cred că cea mai bună soluție ar fi ca Moldova să se unească cu România. Și sper că unirea Moldovei cu România se va întâmpla”
Entuziasmul americanului pare necredibil pentru Titus Corlățean, fost „greu” al PSD și fost Ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Ponta. Acesta estimează că România va găsi cu greu în viitor o oportunitate istorică pentru a se uni cu Republica Moldova, conform Antena 3 CNN:
„Pe linie de stat lucrăm într-o direcție în care, de câteva săptămâni, limba română a fost pusă acolo unde îi este locul, de câteva săptămâni a început un proces de reașezare acolo unde îi este locul a Mitropoliei Basarabiei, afiliată Patriarhiei Române, iar ieri, la Chișinău, am marcat 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu România. Ieri s-a spus lucrurilor pe nume(..)
Noi am plutit mereu în prudențele noastre diplomatice. Eu, personal, nu cred, și muncesc în meseria asta de un număr de ani, că vom mai întâlni în viitor un astfel de moment istoric. Trebuie să ai creier, trebuie să știi cum să procedezi, iar identitatea națională nu poate fi negată de nimeni.
Deasupra oricăror considerente materiale există o chestiune care spune că patria mea este limba română. Acolo unde suntem noi, românii, ne găsim acasă cu toții. Dacă cineva mi-a smuls o mână după cel de-al Doilea Război Mondial, eu cred că am dreptul istoric. Acest lucru l-am spus și occidentalilor la ei acasă, în capitalele lor: Ceea ce unei mari națiuni europene care a generat un episod dramatic în istoria omenirii nu i-a fost refuzat, nu poate fi în contextul actual refuzat națiunii române”.
Evident, Titus Corlățean se referea la momentul ratat din august 1991 când a început colapsul URSS. Anul următor, a început conflictul din Transnistria, primul din seria enclavelor din spațiul ex-sovietic.
Sursa foto: Digi 24