La Jariștea, este mare petrecere de Florii, 12-13 aprilie 2025!
Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim reprezintă o sărbătoare creștină pe care creștinii au așezat-o peste o mai veche sărbătoare latină, Floralia.
Floriile marchează recunoașterea Mântuitorului ca Fiul lui Dumnezeu prin ajungerea în Ierusalim unde va începe lupta prin Sfintele Patimi pentru Dumnezeire.
Peștele este îngăduit la consum și e mare sărbătoare care vine și după Sâmbăta lui Lazăr, când Hristos l-a înviat din morți pe prietenul său, frate al uneia dintre Mironosițe.
Jariștea Locantă s-a gătit de sărbătoare:
„Floriile binecuvântate la Jariștea Locantă – praznic împărătesc
sâmbătă, 12, și duminică, 13, ale lui April, de la ceasurile 18.00 ale serii
Împodobind Jariștea cu ramuri de măslin și frunzulițe de mirt, Kera Calița vă așteaptă să sărbătorim cu fenic Floriile la Locantă.
Iată ce merinde ademenitoare vor fi pregătit cu râvnă baș-bucătarii, îndeaproape călăuziți de stăpâna casei, ca întotdeauna bucuroasă de ai săi pășitori întru ospeție:
Antreuri cu șart
– papiote de șalău dupa rețeta lui Alexandru Dumas,
-pastetă de cegă chivernisită ca pe vremea când Simon, Petru și Andrei își aruncau mrejele în Marea Galileii
-o cupă de cocktail de fructe de mare, podobită cu mousse de surimi
-guacamole ca la Guadalajara cu somon înfumurat de aromele subtile ale unei uneltiri mocnite de jăratec scandinav
– icre de Tarama
-măsline de Kefalonia și vegetale pentru tot gustul
Răsfățul gastronomicesc venind din cuhnie
o zdravănă saramură din file de crap (două bucăți), cu mamaligă și ardei iute, după obiceiul lipovenesc
Îndulcirea sufletului sub pomii înfloriți
-ștrudel de mere cu scorțișoară, însoțit de înghețată de vanilie malgașă
Sarabandă de emoțiuni la cabaretul culinar și artistic
– Kera Calița va dirigui zaiafetul și va face cunoscut mosafirilor o samă de historii de taină care au scris file de aur în călindarul sufletesc al creștinilor de ieri și de azi; totodată, Jupâneasa va lumina înțelesurile Sărbătorii și va arăta cum orișice creștin începe să se pregătească de întâmpinarea Săptămânii Patimilor, aprinzând candela ce va arde neîntrerupt în zilele de Denii, pentru ca simțirea și cugetul să-i poată trece de la întunericul păcatului la lumina dreptei cugetări, după încheierea Sărindarelor, precum stă scris în Evanghelii
– Taraful Crailor de Curtea Veche va face atmosferă și va colora cântările cu sonuri dulci dar pișichere de vioară, acordeon, țambal, clarinet și contrabas
– Hrisanta, Fatima Gitană, își rostuiește recitalul de zile mari cu armonii desprinse de pe plăcile de ebonită de demult
– Leonard îmbie la danțuri printr-un voiaj muzical de zile mari, în care se preumblă de pe malurile Senei până pe cele ale Tamisei și din tavernele siciliene până în grădinile de pe stradele pietruite ale Vechile Bucuresci
Obol aninat de o crenguță de salcie
-200 de sesterți sau 200 de lei noi
Cuvenita rezervațiune pentru masă, antren și spectacol
-se face, negreșit, după buna regulă, la unul dintre numerele de telefon binecunoscute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868
…Să ne bucurăm și noi de mirabila sămânță a înveșnicirii, proslăvind Fiul Domnului din preaplinul inimilor. Veniți cu crenguțe de liliac înflorit la Jariștea Locantă!
Taina povestii
Ierusalimul este singura cetate care dăinuiește atât pe Pământ cât și în Cer. Când Sfântul Ioan Gură de Aur venea cântând imnuri de slavă la porțile cetății sfinte, dădea de veste că în sâmbăta de dinainte Iisus săvârșise o minune dumnezeiască înviindu-l pre Lazăr. Din lumina caldă a primăverii credinței se desprindeau razele precum fuioare de flori, învăluind sufletele auroral. Tot omul se bucura, Natura însăși înveselindu-se și îndemnând la o preacucernică desfătare, iar mulţimile l-au întâmpinat cu flori albe şi l-au aclamat pe Mântuitor, recunoscându-l ca Mesia.
Floriile se sărbătoresc întotdeauna dinaintea Paștilor și, prin slova sacră a celor patru Evanghelii (după Marcu, Matei, Luca și Ioan), ne sunt sortite să ne aducă aminte de venirea lui Iisus în Ierusalim înaintea Săptămânii Patimilor.”